Cartea lui Iov

Cartea lui Iov

Rezumat

Cartea lui Iov este una din cele 39 cărți canonice din Vechiul Testament și una din cele 66 cărți canonice ale Bibliei. Este una din cele 6 cărți poetice și una din cele 5 cărți didactice (sapiențiale).

Autor

Autorul este necunoscut. Era o persoană familiarizată cu Legea și cultura ebraică, fiind o persoană cultă. Au fost propuse diverse variante: Iov, un prieten de-al lui, Moise, Solomon, Ieremia, etc.

Data

Data este incertă, probabil perioada preexilică.

Diferențe între texte

Textul ebraic cuprinde unele deosebiri față de textul grecesc al Septuagintei sau al celorlalte traduceri (Vulgata, Peschitto, Targumul).

Firul narativ

Iov a fost o persoană istorică (Iezechiel (14.14, 14.20), Epistola lui Iacov (5.11) și Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul) (49.10).

Iov, din ținutul Uz (1.1) (regiune situată la hotarul dintre Idumeea şi Arabia), cel mai de seamă dintre toți răsăritenii (1.3), era cel mai drept om de pe pământ (1.8), foarte bogat (1.3) și cu o familie numeroasă (7 fii și 3 fete) (1.2) și armonioasă (1.4).

Dumnezeu îi spune lui Satan că Iov este cel mai drept om de pe pământ. Satan îi răspunde că doar protecția și binecuvântarea lui Dumnezeu îl fac drept și că fără acestea el îl va blestema pe Dumnezeu. (1.9-11) Atunci Dumnezeu îi îngăduie lui Satan să se atingă de tot ce are el, cu excepția persoanei sale.(1.12). Iov primește următoarele vești:1. sabeenii au pus mâna pe vite, au ucis robii, cu excepția celui ce aducea vestea 2.un foc de la Dumnezeu a căzut din cer și a ars oile și robii, cu excepția celui ce aduce vestea 3.caldeenii au pus mâna pe cămile, au ucis robii, cu excepția celui ce aduce vestea 4.un vânt puternic a pricinuit căderea casei fratelui mai mare peste toți copiii săi care erau adunați acolo la o petrecere și toți au murit.(1.13-19) Atunci Iov își sfâșie veșmântul, se rade pe cap, cade la pământ, se închină și zice: ,,Gol am ieşit din pântecele mamei mele şi gol mă voi întoarce în pământ! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat!”. Astfel Iov nu hulește împotriva lui Dumnezeu.(1.21-22)

Dumnezeu se reîntâlnește cu Satan și îi spune din nou că Iov este cel mai drept om de pe pământ, adăugând că s-a dovedit de neclintit în credință. Satan îi răspunde că Iov îi este credincios doar cât timp este sănătos și că dacă îi va fi luată sănătatea, el îl va blestema pe Dumnezeu. Domnul îi îngăduie lui Satan să îi ia sănătatea, dar fără se atingă de viața lui. Atunci Satan îl lovește pe Iov cu lepră din cap până în picioare. Și Iov ajunge în afara orașului, pe un morman de gunoi, unde se scarpină cu un ciob. Atunci vine nevasta sa și îl critică pentru neclintirea sa, spunându-i ,,Blestemă pe Dumnezeu și mori! Iov îi răspunde că este o femeie nesăbuită și că trebuie să primim de la Dumnezeu și pe cele bune și pe cele rele. Și astfel el nu păcătuiește cu buzele înaintea lui Dumnezeu (2.1-10)

Urmează dialogurile dintre Iov și 4 prieteni de-ai săi: Elifaz din Teman, Bildad din Șuah, Țofar din Naamah și Elihu (2.11-cap 37).

Apoi urmează cuvântarea lui Dumnezeu către Iov și scurtul răspuns al lui Iov (37-42.8). Dumnezeu le spune celor 3 prieteni să aducă niște jertfe pentru că că nu au vorbit așa drept precum Iov, iar El va fi îngăduitor când Iov se va ruga pentru ei.(42.8-9)

Apoi urmează sfârșitul: Dumnezeu îl răsplătește pe Iov: bogăția sa este îndoită, are din nou 10 copii (7 fii și 3 fiice). Fetele sale erau cele mai frumoase din țară și Iov le-a făcut moștenitoare, alături de fiii săi. Și Iov a mai trăit 140 de ani, devenind stră-străbunic. Și a murit bătrân și încărcat de zile (42.8-17).

Model de credință

Iov este un model de credință neclintită și lămurită prin cumplite încercări (pierderea întregii averi, a tuturor robilor, cu excepția celor 4 vestitori, și a tuturor copiilor, căpătarea unei boli grele, lepra și având o soție absolut nesăbuită, care îl îndeamnă la blasfemie 2.9). Iov este cel încercat.(Rom 16.10, 2 Cor 8.22, 2 Tim 2.15, 1 Pet 1.7).

Iov reușește să ajungă cel mai drept om de pământ din vremea lui, fiind în același timp și foarte bogat (1.8) (Cei drepți și bogați sunt extrem de puțini, căci Iisus spune că este greu pentru cei bogați să intre în împărăția cerurilor Mt 19.23) și apoi să rămână cel mai drept om de pe pământ din vremea lui fiind în același timp într-o situație dezastruoasă.(2.3, 42.6-7)

Iov este un model de atitudine creștinească în fața marilor suferințe. Este prin excelență cel ce rabdă grele suferințe.

Dumnezeu îngăduie suferințele dreptului Iov pentru a demonstra peste veacuri că o credință puternică și neclintită poate exista și fără recompense dumnezeiești (bogăție, familie armonioasă, sănătate) în timpul vieții pe pământ. Dumnezeu îl face pe Iov o pildă vie de om încercat, de om care a înfrânt ispitele, de om care are tăria de a răbda suferințe crâncene, pentru posteritate. Mucenicii creștini vor face încă un pas, arătând că sunt în stare să-și dea viața pentru a-și păstra credința.

Poezie și proză

Poemul este precedat de un prolog (1.1-2.13) și este urmat de un epilog (42.7-17), ambele în proză.

Cartea lui Iov este una din cele 6 cărți poetice din Biblie, alături de Psalmi, Proverbele lui Solomon, Eclesiastul, Cântarea cântărilor, Plângerile lui Ieremia.

Carte didactică

Este una din cele 5 cărți didactice (sapiențiale), alături de Psalmi, Proverbele lui Solomon, Eclesiastul, Cântarea cântărilor.

Operă literară

Cartea lui Iov este ,,capodopera poetică a Vechiului Testament şi una dintre cele mai tulburătoare ale literaturii universale (Valeriu Anania).

Sărbătoare

Iov este sărbătorit de ortodocși pe 6 mai și de catolici pe 10 mai.

Citări biblice

Numele lui Iov apare în Iezechiel (14.14, 14.20), Epistola lui Iacov (5.11) și Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah (Ecclesiasticul) (49.10). Iezechiel și Isus, fiul lui Sirah, îl laudă pe Iov pentru dreptate (14.14, 14.20), iar apostolul Iacov pentru răbdare (Iac 5.11). Iezechiel îl pune pe dreptul Iov alături de drepții Noe și Daniel (Iez 14.14,14.20).

Bibliografie

Biblia ortodoxă, cu prefață de patriarhul Teoctist, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, București

Vladimir Prelipcean, Gheorghe Barna, Nicolae Neaga, Mircea Chialda- Studiul Vechiului Testament, manual pentru Facultățile Teologice, pag 294-305

Nicolae Ciudin- Studiu Vechiului Testament, pag 264-271, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2002, București

Biblia, traducerea lui Valeriu Anania, https://www.dervent.ro/biblia.php

https://www.bunavestire.ro/wp-content/uploads/2015/04/IOV-Ghid-de-Studiu.pdf

 

Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov Cartea lui Iov

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.