Curente de gândire în psihologie

Curente de gândire în psihologie

1.Asociaționismul (Alexander Bain, Hyppolite Taine, Wilhelm Wundt)

Asociaționismul susține că partea primează în raport cu întregul. Viața psihică este o simplă sumă de senzații, susține asociaționismul. Percepțiile, reprezentările și gândirea se formează grație legilor asociației (coincidența în timp și spațiu a unor senzații), susțin reprezentanții asociaționismului.

2.Gestaltismul (Kurt Koffka, Wolfgang Köhler, Karl Dunker; gestalt= (germană) structură, configurație)

Reprezentanții gestaltismului susțin că întregul primează în raport cu partea. Psihicul este un ansamblu organizat pe diverse niveluri de complexitate (la primul nivel este percepția, la ultimul nivel este gândirea), susțin ei. Organizarea psihicului este înnăscută, spun reprezentanții gestaltismului.

3.Introspecționismul (William James, Narziß Ach, Theodor Lipps)

Reprezentanții introspecționismului consideră că psihologia are ca obiect conștiința, înțeleasă ca o lume internă închisă, fără legătură cu exteriorul sau cu comportamentul. Conștiința poate fi înțeleasă doar prin introspecție, susțin ei.

4.Behaviorismul (James Watson, Eduard Thorndike, Burrhus Frederic Skinner; behaviour comportament)

Apare ca reacție la introspecționism. James Watson, fondatorul behaviorismului, considera că conștiința este o simplă ficțiune, o invenție a filosofilor și că singura realitate autentică este comportamentul. Există o relație directă, univocă între stimul și răspuns, acțiunea stimulului determinând necondiționat un anumit răspuns, susțin behavioriștii. Cunoașterea psihologică devine obiectivă și științifică fiindcă stimulul și răspunsul sunt observabile și controlabile. Behaviorismul își ia denumirea de psihologie obiectivă. Neobehaviorismul depășește schema simplistă stimul-răspuns.

5.Psihanaliza (Sigmund Freud, Carl Gustav Jung, Alfred Adler)

Sigmund Freud susține caracterul dual (conștient-inconștient) antagonic al structurilor psihice. În centrul inconștientului se află instinctul erotico-sexual, susține Freud. Psihanaliza are ca obiect inconștientul. Neopsihanaliza corectează unele deficiențe ale psihanalizei.

6.Psihologia acțiunii și a conduitei (Pierre Janet, Henri Wallon, Alexei Nikolaevich Leontiev)

Se bazează pe principiul dependenței proceselor psihice interne de acțiunile externe, directe, ale omului. Obiectul psihologiei este extins dincolo de funcțiile și procesele psihice izolate, la acțiunile complexe orientate spre scop (conduita).

Bibliografie

Manual de psihologie, clasa a X-a, autori Elena Lupşa şi Victor Bratu, Creativitatea, pag 6-7, Editura Corvin, Deva.

 

Curente de gândire în psihologie Curente de gândire în psihologie Curente de gândire în psihologie Curente de gândire în psihologie Curente de gândire în psihologie

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.