Propoziția circumstanțială opozițională

Propoziția circumstanțială opozițională Definiție Propoziția circumstanțială opozițională este propoziția subordonată care indică opoziția în raport cu acțiunea din regentă. Exemple În loc să studieze, el pierde timpul cu te miri cine. Decât să mergi cu un autobuz supraîncărcat, mai bine mergi cu metroul.   Please follow and like us:

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială de relație

Propoziția circumstanțială de relație Definiție Propoziția circumstanțială de relație este propoziția subordonată care indică relația. Exemple Pentru cine e leneș, totul e greu. Referitor la ce ai propus, o să mă gândesc. Cât privește ce a spus, nu am nimic de comentat.     Please follow and like us:

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială sociativă

Propoziția circumstanțială sociativă Definiție Propoziția circumstanțială sociativă este propoziția subordonată care arată cu cine se desfășoară acțiunea din regentă. Exemple Ex: Merg cu cine vreau. Ex: S-a dus cu cine s-a nimerit.   Propoziția circumstanțială sociativă Please follow and like us:

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială instrumentală

Propoziția circumstanțială instrumentală Definiție Propoziția circumstanțială instrumentală este propoziția subordonată care indică instrumentul cu ajutorul căruia are loc acțiunea din regentă. Exemple Ex: Am scris cu ce am găsit. Ex: Am desenat cu ce s-a nimerit.   Propoziția circumstanțială instrumentală Please follow and like us:

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială consecutivă

Propoziția circumstanțială consecutivă Rezumat Propoziția circumstanțială consecutivă este propoziția subordonată care indică consecința (urmarea, efectul) unei acțiuni, însușiri sau cantități. Exemple Ex: Era așa încăpățânat, încât nimeni nu-l putea convinge. Situația era foarte încurcată, așa încât nu am încercat vreo rezolvare. Mâncarea era așa rece, că nu se putea mânca imediat. Era sărac de nu

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială concesivă

Propoziția circumstanțială concesivă Rezumat Propoziția circumstanțială concesivă este propoziția subordonată care indică o împrejurare care ar fi putut împiedica realizarea acțiunii exprimate de verbul din regentă sau existența însușirii exprimate de adjectivul determinat. Se desparte prin virgulă oriunde s-ar afla. Exemple Deși e decembrie, nu a nins. Cu toate că sunt obosit, te voi ajuta.

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială condițională

Propoziția circumstanțială condițională Rezumat Propoziția circumstanțială condițională este o propoziție subordonată care indică condiția de care depinde realizarea acțiunii exprimate de verbul din propoziția regentă. Exemple Nu te lega la cap dacă nu te doare! Dacă socoţi plăcinta din câte pături îi, n-o mai mănânci. De ai turme mari de oi Ai şi turme de

countinue reading
, , ,

Propoziția circumstanțială de scop

Propoziția circumstanțială de scop Rezumat Propoziția circumstanțială de scop (finală) este propoziția subordonată care indică scopul în vederea căruia se îndeplinește acțiunea exprimată de verbul determinat din propoziția regentă. Propoziția finală indică o acțiune ce urmează să aibă loc după cea din regentă. Exemple Ex: Mă duc la școală să învăț. Am plătit ca să

countinue reading
, , ,