Interjecție

Interjecție

Rezumat

Interjecția este partea de vorbire neflexibilă care exprimă o stare fizică sau sufletească, sau un îndemn, o poruncă sau o adresare, sau imită sunetele și zgomotele din natură.

Rol

Interjecțiile au următoarele roluri:

1.Exprimă o stare fizică

Ex: a! (plăcere), au! (durere), brr! (frig)

2.Exprimă o stare emoțională

ha! (râs), huo! (revoltă, aversiune, indignare), of! (durere, amărăciune, regret; deznădejde), ura! (aprobare, însuflețire, entuziasm), vai! (durere, suferință, deprimare, deznădejde, sau compătimire, milă, sau bucurie, plăcere, admirație, entuziasm, sau surpriză), hm! (neîncredere, rezervă, bănuială, îngândurare, sau nemulțumire, sau surpriză), aha! (exprimă bucuria, mulțumirea cuiva că s-a lămurit sau că a găsit răspunsul căutat)

3.Exprimă un îndemn sau o poruncă

Exprimă o dorință a vorbitorului cu privire la comportamentul altuia.

Marș! (alungare, gonire a unui câine sau om), zât! (alungare, gonire a unei pisici), hai! (îndemn la o acțiune comună cu cel care o spune), ho! (stai!, oprește!), na! (poftim!, ia, ține), poftim! (ia, ține, na!, sau solicitarea repetării celor spuse), nani! (îndemnarea copiilor la somn), sst! (dorința ca interlocutorul să păstreze liniștea), stop! (dorința de încetare, de oprire a unei acțiuni făcute de altcineva), pardon! (exprimă dorința de a fi iertat, scuzat)

4.Imită sunetele și zgomotele din natură

bâldâbâc! (sugerează scufundarea unui obiect în apă), ham! (imită lătratul unui câine), mâr! (imită mârâitul unui câine), groh! (imită grohăitul unui porc), haț!(sugerează capturarea, prinderea), pac! (sugerează o lovitură sau o cădere)

5.Au rolul de a atrage atenția interlocutorului

a.la comunicare: măi, mă, fă (fa), bre,

b.asupra unui fapt: ia, iacă, iată, uite, ian.

Acestea sunt interjecții de adresare.

Punctuația

În majoritatea cazurilor după interjecție sau la sfârșitul propoziției se pune semnul exclamării. În alte cazuri după interjecție se pune virgulă. Uneori nu se pune niciun semn de punctuație.

Hai cu noi!

Na-ți mingea!

Hai, că ne apucă noaptea.(intonație mai puțin înaltă)

Ia să văd și eu.

He, he, așa e.

Bibliografie

Ștefania Popescu- Gramatica practică a limbii române, pag 326-334, Editura Didactică și Pedagogică

Gheorghe Constantinescu-Dobridor- Dicționar de termeni lingvistici, Editura Teora, 1998, https://dexonline.ro/definitie/interjec%C8%9Bie

 

Interjecție Interjecție Interjecție Interjecție Interjecție

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.