Ioan Evanghelistul

Ioan Evanghelistul

Rezumat

Evanghelistul Ioan (Sf. Ioan Teologul) (cca 6 d.Hr-cca 100) este unul din cei 4 evangheliști și unul din cei 12 apostoli.

Oraș natal

S-a născut în orașul Betsaida din Galileea.

Familia

A fost fiul lui Zevedei și al Mariei-Salomeea și frate cu Iacov. Cei doi frați au primit de la Iisus numele de ,,fiii tunetului”.(Mc 3.17, Mc. 15.40, Mt 27.56)

Scrieri

A scris evanghelia care îi poartă numele, 3 epistole și, potrivit tradiției, Apocalipsa.

Evanghelia

Data

A fost scrisă spre sfârșitul sec.I.

Caracteristici

Evanghelia sa are o pronunțată dimensiune teologică. Ea ,, izbuteşte să exprime o gândire de mare altitudine duhovnicească, continuu însufleţită de adierea Duhului Sfânt. Scrierea lui Ioan e cea mai întraripată dintre toate evangheliile, un unicat care-l situează pe autorul ei printre marii inspiraţi ai omenirii… E capodopera teologică a Noului Testament. (Valeriu Anania)

Apostol

Ioan este enumerat printre cei 12 apostoli. (FA 1.13, Mc 3.17, Mt 10.2, Lc 6.14).

Om simplu

Ioan și Petru erau considerați oameni simpli și fără carte (FA 4.13).

Stâlp al bisericii

Apostolul Pavel îi numește pe Petru, Iacov și Ioan stâlpi ai bisericii. (Gal2.9) Petru, Iacov și Ioan au fost singurii apostoli care au fost martori ai învierii fiicei lui Iair. (Mc 5.35-43), martori ai Schimbării la Față (Mat 17.1-9), ai întristării Mântuitorului înainte de arestare în grădina Ghetsimani (Mt 26.36-45; atunci ei adorm de 3 ori în loc să privegheze și să se roage cu Iisus). Petru și Ioan sunt trimiși de Iisus să pregătească Paștile.(Lc 22.7-13)

Arestare

Petru și Ioan au fost arestați (FA4.1-3).

Ucenicul iubit

Sfânta Tradiție afirmă că ucenicul iubit al lui Iisus, care stătea pe pieptul său la Cina cea de Taină (Ioan 21.20) și căruia îi încredințează spre grijă pe mama Sa, în timp ce era pe cruce (Ioan 19.25-26) este Ioan.

Recunoașterea lui Iisus cel înviat

Ioan este cel care îl recunoaște pe Iisus înviat la Marea Tiberiadei, unde îi ajută din nou pe apostoli la prinderea peștilor (Ioan 21.1-7).

Apostolul iubirii

Este apostolul iubirii. El a afirmat în una din epistolele sale că Dumnezeu este iubire (1Ioan 4.8)

Propovăduirea

A răspândit evanghelia în Efes, în Asia. A fost exilat în insula Patmos de împăratul Domițian. Acolo a scris Apocalipsa. După moartea împăratului Domițian s-a întors în Efes.

Moarte

A murit la aproape 100 de ani lângă Efes.

Sărbătoare

Este comemorat de romano-catolici pe 27 decembrie și pe 26 septembrie (moartea) și 8 mai (pomenirea minunii de la mormântul său) de ortodocși.

Bibliografie

https://www.bibliaortodoxa.ro/

Biblia, traducere și introducere de Valeriu Anania http://www.dervent.ro/biblia.php

https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-ioan-evanghelistul-137473.html

https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/documentar/sfantul-ioan-evanghelistul-apostolul-profet-153944.html

Fonck, Leopold. „St. John the Evangelist.” The Catholic Encyclopedia. Vol. 8. New York: Robert Appleton Company, 1910. <http://www.newadvent.org/cathen/08492a.htm>.

Driscoll, James F. „Salome.” The Catholic Encyclopedia. Vol. 13. New York: Robert Appleton Company, 1912. <http://www.newadvent.org/cathen/13403a.htm>.

https://stirileprotv.ro/divers/calendar-ortodox-26-septembrie-cine-a-fost-ioan-evanghelistul-si-ce-carti-a-scris-el.html

Ioan Evanghelistul Ioan Evanghelistul Ioan Evanghelistul Ioan Evanghelistul Ioan Evanghelistul

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.