Maleahi

Maleahi

Rezumat

Maleahi este una din cele 39 cărți ale Vechiului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Este o carte profetică.

Autor

Autorul este Maleahi (Malahia înseamnă îngerul lui Iahve, Malahi înseamnă îngerul meu).

Data

Cartea a fost scrisă între 450 și 430 î.Hr.

Cuprins

Mustrare pentru jertfele nepotrivite

Dumnezeu îi mustră pe locuitorii Israelului pentru jertfele lor nepotrivite (animale oarbe, șchioape, cu alte metehne). Este o dovadă a lipsei de cinste și a lipsei de teamă față de Dumnezeu și o dovadă de viclenie (cap 1).

Critica imoralității preoților

Dumnezeu îi mustră pe preoți pentru că s-au îndepărtat de drumul cel drept, i-au făcut pe mulți să se poticnească de la Lege și au privit cu părtinire la fața oamenilor. Preotul trebuie să fie solul lui Dumnezeu (cap 2.1-10).

Critica căsătoriilor cu femei de altă religie

Sunt criticați cei care s-au căsătorit cu femei care se închină altor zeități (2.11-12).

Critica divorțului

Dumnezeu îi critică pe soții care își alungă soțiile (prin divorț). Ei dau dovadă de viclenie.(2.13-16).

Întărâtarea lui Dumnezeu

Dumnezeu îi critică pe cei care spun ,,Tot cel ce face rău e bineplăcut înaintea Domnului, şi’n unii ca aceştia Îşi află El plăcerea și pe cei care spun ,,Unde este Dumnezeul dreptăţii? (2.17)

Iisus Hristos

Maleahi anunță venirea lui Iisus Hristos. El este Îngerul Domnului care va găti calea înaintea feței lui Dumnezeu. Va fi ca focul topitorului şi ca leşia nălbitorului. El va curăţa pe fiii lui Levi şi îi va lămuri ca pe aur şi argint.(3.1-4)

Ioan Botezătorul

Este anunțată venirea lui Ioan Botezătorul, care va fi asemănător cu prorocul Ilie.(3.23-24)

Contra anumitor păcătoși

Dumnezeu va fi martor grabnic împotriva vrăjitorilor, a desfrânaţilor şi a celor care jură strâmb, împotriva celor care asupresc pe simbriaş, pe văduvă şi pe orfan, apasă pe cel străin şi nu se tem de El.(3.5)

Contra înșelării lui Dumnezeu la zeciuială și pârgă

Dumnezeu îi mustră pe locuitorii Israelului pentru că l-au înșelat la zeciuială și pârgă.(3.7-12)

Vorbe împotriva lui Dumnezeu

Dumnezeu îi mustră pe cei care susțin că truda pentru respectarea poruncilor e zadarnică, ei neavând nimic de câștigat. Căci, spun ei, au succes cei mândri și cei care făptuiesc fărădelegi, care scapă. Dumnezeu le spune că va veni ziua care va arde ca un cuptor, când cei trufați și care făptuiesc fărădelegi vor fi ca paiele, care vor fi arse, iar cei drepți vor zburda ca vițeii.(3.13-21)

Citări

Este citat în Lc 1.17, Mt 11.10, Rom 9.13, Mal 1.2.

Stilistica

Se remarcă prezența dialogului dintre Dumnezeu și locuitorii Israelului. Apar întrebări retorice, comparații.

Întrebări retorice

Feciorul cinsteşte pe tatăl său şi sluga se teme de stăpânul său; şi dacă Eu sunt Părinte, unde este cinstea ce trebuie să-Mi daţi? Şi dacă sunt Stăpân, unde este teama de Mine? (1.6)

Şi când aduceţi jertfă un dobitoc orb, n-aveţi nici o vină? Când aduceţi, la jertfă, unul şchiop sau cu meteahnă, n-aveţi nici o vină? Adu-l cârmuitorului tău: Va fi el mulţumit sau te va primi el bine? – zice Domnul Savaot.(1.8)

Oare nu este un singur părinte pentru noi toţi? Nu ne-a creat oare pe noi un singur Dumnezeu? (2.10)

Şi cine va putea îndura ziua venirii Lui şi cine se va putea ţine bine, când El Se va arăta?(3.2)

Comparații

Căci iată vine ziua care arde ca un cuptor. Şi toţi cei trufaşi şi care făptuiesc fărădelegea vor fi ca paiele, iar ziua care vine îi va arde”, zice Domnul Savaot. „Şi nu va rămâne din ei nici rădăcină, nici ramuri.

Şi va răsări pentru voi, cei care vă temeţi de numele Meu, soarele dreptăţii, cu tămăduire venind în razele lui şi veţi ieşi şi veţi zburda ca viţeii de îngrăşat.

Şi veţi călca în picioare pe cei răi, care vor fi ca cenuşa sub talpa picioarelor voastre, în ziua când Eu voi face judecată”, zice Domnul Savaot.(3.19-21)

Căci El este ca focul topitorului şi ca leşia nălbitorului.(3.2)

El va curăţa pe fiii lui Levi şi îi va lămuri ca pe aur şi argint (3.3)

Bibliografie

Biblia ortodoxă, cu prefață de patriarhul Teoctist, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, București

Vladimir Prelipcean, Gheorghe Barna, Nicolae Neaga, Mircea Chialda- Studiul Vechiului Testament, manual pentru Facultățile Teologice, pag 246-250

Nicolae Ciudin- Studiu Vechiului Testament, pag 230-234, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2002, București

Biblia, traducerea lui Valeriu Anania, Introducere la Cartea Profetului Miheia, https://www.dervent.ro/biblia.php

 

Maleahi Maleahi Maleahi Maleahi Maleahi Maleahi Maleahi

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.