Matei Evanghelistul

Matei Evanghelistul

Rezumat

Matei Evanghelistul a fost unul din cei 4 evangheliști și unul din cei 12 apostoli aleși de Iisus Hristos.(Mt 10.2-3)

Orașul natal

Matei locuia în Capernaum.(Mc2.1-14)

Familie

Era fiul lui Alfeu(Mc 2.14) și frate cu Iacob (Iacov).(Mt.10.3)

Nume

Inițial numele său era Levi.(Lc 5.27). După ce a devenit apostol, numele său a fost Matei.(Lc 6.15, Mt.10.3)

Meserie

Matei a fost vameș înainte de a deveni apostol.(Lc 5.27, Mt.10.3) Vameșii aveau o reputație foarte proastă în popor (Mt9.11) pentru că strângeau taxele pentru Imperiul Roman (fiind priviți ca trădători de neam de către evreii de rând, care erau sub stăpânire romană) și pentru că mulți dintre ei erau hoți și corupți.

Evanghelia

2 limbi

A scris evanghelia sa (prima evanghelie din Noul Testament) în limba aramaică (limba evreilor de atunci) și apoi în limba greacă (limba vorbită în întreg Imperiul Roman), potrivit lui Eusebiu și Sfântului Epifanie. Evanghelia scrisă în limba aramaică nu s-a păstrat.

Data

Evanghelia sa a fost scrisă în anii 50-60, potrivit lui Irineu de Lyon.

Evanghelia împărăției

Evanghelia sa este numită evanghelia împărăției pentru că Matei folosește des expresia ,,împărăția cerurilor”, care apare de 29 ori.

Prima evanghelie

Evanghelia lui Matei a fost pusă prima între evanghelii de către Sfinții Părinți pentru că, adresându-se în primul rând evreilor, arată că profețiile despre Iisus din Vechiul Testament s-au împlinit:”(Isaia 7.14, Mt1.22-23; Osea 11.1, Mt2.13-15; Jud.13.5, Mt2.23; Zah9.9, Isa62.11, Mt21.5; Zah11.12-13, Mt27.9).

Evanghelie sinoptică

Evanghelia lui Matei este una din cele 3 evanghelii sinoptice, celelalte două fiind evangheliile lui Marcu și Luca.

,,Gândire ordonată, expresie fluidă, suflu epic şi plasticitate descriptivă, iată calităţile care-i conferă Evangheliei după Matei un anume primat în preferinţele cititorilor.(Valeriu Anania)

În Biblie

În evanghelii se relatează chemarea lui Matei la apostolat de către Iisus.(Mc2.13-14), faptul că Mântuitorul a stat în casa lui (Mc 2.15), petrecerea dată de Matei, la care au fost invitați mulți vameși și păcătoși.(Mc2.15-17). Cărturarii și fariseii i-au întrebat pe apostoli de ce stă Iisus la masă cu vameșii și păcătoșii. Iisus le-a zis că el a venit să cheme pe cei păcătoși la pocăință, nu pe cei drepți, căci nu cei sănătoși au nevoie de doctor, ci cei bolnavi.(Mc 2.15-17, Lc. 5.31-32)

Propovăduirea

Matei a răspândit mesajul lui Hristos la Ierusalim, apoi s-a dus în Macedonia, apoi în Asia și apoi în Etiopia. A propovăduit evanghelia unui trib de canibali din cetatea Mirmeniei din Etiopia. A hirotonisit un preot numit Platon și a zidit o biserică.

Moartea

A fost ars pe rug de către păgâni în cetatea Mirmeniei din Etiopia.

Sărbătoare

Este comemorat și sărbătorit de ortodocși pe 16 noiembrie și de romano-catolici pe 21 septembrie și de greco-catolici pe 16 noiembrie.

Bibliografie

https://www.bibliaortodoxa.ro/

Biblia, traducere și introducere de Valeriu Anania http://www.dervent.ro/biblia.php

https://www.crestinortodox.ro/sfinti/sfantul-apostol-evanghelist-matei-97725.html

https://basilica.ro/calendar-ortodox-16-noiembrie/

https://ziarullumina.ro/teologie-si-spiritualitate/sinaxar/sfantul-apostol-si-evanghelist-matei-158615.html

Jacquier, Jacque Eugène. „St. Matthew.” The Catholic Encyclopedia. Vol. 10. New York: Robert Appleton Company, 1911. <http://www.newadvent.org/cathen/10056b.htm>.

 

Matei Evanghelistul Matei Evanghelistul Matei Evanghelistul Matei Evanghelistul Matei Evanghelistul

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.