Moluşte din România

Moluşte din România

Anisus vorticulus

Gasteropodul Anisus vorticulus este listat ca specie de interes comunitar din 2004. El necesită arii speciale de conservare şi protecţie strictă.

Theodoxus transversalis

Gasteropodul Theodoxus transversalis este o specie periclitată, cu o populaţie în declin. Este răspândit pe o suprafaţă restrânsă (circa 80 km pătraţi) şi fragmentată. În România specia are statut protectiv.

Helix

Specii

Helix lucorum
Helix lucorum. Autor: Petar Iankov. (User:Snek01) Locaţia: Bulgaria. Data: 25 mai 2007. Licenţa: Creative Commons Attribution 2.5 Generic .

Din genul Helix există în România trei specii: Helix Lutescens, Helix Lucorum şi Helix Pomatia.

Răspândire

Helix Lutescens este răspândit în jumătatea de nord a ţării (Transilvania şi Moldova). Helix Lucorum poate fi găsit în Dobrogea. Helix Pomatia, specia europeană cu cel mai întins areal, se găseşte pe tot teritoriul României.

Helix Pomatia

Roman snail, burgundy snail, edible snail, melcul de livadă
Helix pomatia (melcul de livadă) pui. Autor: Vladimir Maftei. Data: 30.05.2014. Locaţia: Bucureşti. Licenţa: Toate drepturile rezervate.

Helix Pomatia reprezintă circa 70% din piaţa mondială de melci. Din pricina supraexploatării, distrugerii habitatelor şi utilizării pesticidelor, specia este în declin drastic şi în vestul Europei este interzisă colectarea în scop comercial.

Scoica de râu

Scoica de râu (Unio crassus) este prezentă în apele curgătoare, mai ales în cele din zona colinară şi de podiş. Ea stă îngropată în sediment. Foarte răspândită în trecut în Europa, este acum o specie aflată în declin.

Bibliografie

Ghid sintetic pentru monitorizarea speciilor de nevertebrate de interes comunitar din România, pag 12, http://www.crayfish.ro/anexe/ghid_sintetic_monitorizare_nevertebrate.pdf

 

Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.