Moluşte din România
Anisus vorticulus
Gasteropodul Anisus vorticulus este listat ca specie de interes comunitar din 2004. El necesită arii speciale de conservare şi protecţie strictă.
Theodoxus transversalis
Gasteropodul Theodoxus transversalis este o specie periclitată, cu o populaţie în declin. Este răspândit pe o suprafaţă restrânsă (circa 80 km pătraţi) şi fragmentată. În România specia are statut protectiv.
Helix
Specii
Din genul Helix există în România trei specii: Helix Lutescens, Helix Lucorum şi Helix Pomatia.
Răspândire
Helix Lutescens este răspândit în jumătatea de nord a ţării (Transilvania şi Moldova). Helix Lucorum poate fi găsit în Dobrogea. Helix Pomatia, specia europeană cu cel mai întins areal, se găseşte pe tot teritoriul României.
Helix Pomatia
Helix Pomatia reprezintă circa 70% din piaţa mondială de melci. Din pricina supraexploatării, distrugerii habitatelor şi utilizării pesticidelor, specia este în declin drastic şi în vestul Europei este interzisă colectarea în scop comercial.
Scoica de râu
Scoica de râu (Unio crassus) este prezentă în apele curgătoare, mai ales în cele din zona colinară şi de podiş. Ea stă îngropată în sediment. Foarte răspândită în trecut în Europa, este acum o specie aflată în declin.
Bibliografie
Ghid sintetic pentru monitorizarea speciilor de nevertebrate de interes comunitar din România, pag 12, http://www.crayfish.ro/anexe/ghid_sintetic_monitorizare_nevertebrate.pdf
Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România Moluşte din România