Perlele elevilor 8

Perlele elevilor 8

Perle bac 2014

1)

Luceafãrul nu le dădea pace celor doi şi tot le băga beţe în roate, dar pânã la urmă s-a văzut că iubirea învinge, iar Luceafãrul şi-a văzut de treaba lui.

2)

Această leoaică l-a muşcat pe poet atât de tare de faţă, încât i-a rămas cicatrice (poezia “Leoaică tânără, iubirea” de Nichita Stãnescu).

3)

Poezia ,,Luceafărul” a lui Eminescu are 98 de versuri.

4)

Tinerii din ziua de azi suferă de obezitate sau alte boli din cauza subnutriţiei deoarece ei mănâncă numai la fastfood-uri sau nu se alimentează corect.

5)

Luceafãr blând vede-te-aş mort.

6)

Rolul virgulei în acest vers Bine-ai venit, An Nou se explică prin aceia că este o urare, iar de anul nou întotdeauna se ură.

7)

Titlul semnifică în primul rând scrisoarea pe care Ion Minulescu o scrie anului nou, deoarece pe vremuri copiii nu aveau voie să-i scrie lui Moș Crăciun, deci copilul Minulescu trebuia să scrie și el o scrisoare la sfârșit de an.

8)

Un element al întâlnirii în contextul spațio-temporal este internetul. Pentru că întâlnirile cu scriitorii contemporani nu pot să aivă loc decât pe net, deoarece nu se coboară ei să vină să stea de vorbă prin școli.

9)

Minulescu este un sentimental, care nu vrea să lase anul să plece deși recunoaște din capul locului că a albit așteptând.

10)

Autorul ar vrea ca anul nou să pășească în casa lui cu dreptul și folosește pentru asta tot felul de tehnici lirice cum ar fi gluma. Adică chiar dacă dă de înțeles că îl ceartă, de fapt e foarte bucuros că sosește.

11)

Virgula din ,,Bine-ai venit, An Nou” are rolul de a exprima sentimentul de bucurie al poetului în fața unui nou început.

12)

Empatia este starea prin care o persoană intră în corpul altei persoane fără să-și dea seama, suferind în locul ei sau trăind bucurii în locul ei, după caz.

13)

La întâlnirea cu acest scriitor contemporan a avut loc un schimb de experiență: el ne-a spus nouă cum se scrie o carte, iar noi l-am învățat cum să-și facă cont pe facebook.

14)

Trăsăturile genului liric din poezia eminulesciană sunt la tot pasul: şi atunci când poetul Minulescu îi cere anului să fie nou de sus și până jos, și când îi cere să nu fie gălăgios, ci liniștit în semn de respect pentru capul care i-a albit în așteptare.

15)

În general, când vin în vizită în școli, scriitorii fie ei contemporani sau din trecut, sunt poftiți în cancelarie, unde elevii nu au acces. De aceea întâlnirile se mai organizează și în curtea școlii.

16)

Virgula are rolul de a delimita cuvintele când vrem să facem o pauză, dar niciodată nu se pune între subiect și predicat. Versul “Bine ai venit, An Nou” are și subiect și predicat, iar rolul virgulei este de a demonstra că poeții au voie să încalce regulile gramaticale, deoarece se știe că ei sunt excentrici.

17)

Empatia este o trăsătură psihologică care nu o au chiar toți oamenii, de asta i se mai dedică articole prin ziare.

18)

Cătălina a avut tupeul să-l refuze pe Luceafăr

19)

Luceafărul, dornic de răzbunare, îi prinde pe cei doi îndrăgostiţi şi îi învăluie în ura pe care acesta a cuprins-o fiind trădat de Cătălina

20)

Trăind în cercul vostru strâmb…

21)

Fineţea petalelor şi firavitatea florii reprezintă cât de delicate sunt femeile şi că trebuie umblat cu grijă când le ţinem în palme.

 

Bibliografie

http://www.romaniatv.net/perle-bac-2014-luceaf-r-bland-vede-te-as-mort-topul-perlelor-de-la-bacalaureat_155583.html

http://www.realitatea.net/bacalaureat-2014-bacalaureat-2014_1474074.html

 

Perlele elevilor 8 Perlele elevilor 8 Perlele elevilor 8 Perlele elevilor 8 Perlele elevilor 8

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.