Personalitate
Definiție
Personalitatea este sistemul însușirilor stabile specifice unei persoane, care își pun amprenta decisiv asupra manifestărilor psihocomportamentale ale acesteia.
Factorii de dezvoltare a personalității
1.Ereditatea
Ereditatea este însușirea fundamentală a materiei vii de a transmite din generație în generație mesaje de specificitate, sub forma codului genetic.
Pe plan psihic, ea este un complex de predispoziții și potențialități și nu o sumă de capacități și trăsături deja formate. Ereditatea constituie premisa biologică a dezvoltării.
Obiectivarea ei are un caracter probabilist.
Ereditatea poate fi una normală sau una tarată.
2.Mediu
Mediul reprezintă totalitatea elementelor (naturale și sociale) cu care individul interacționează în istoria sa personală. Acțiunea mediului poate fi una favorabilă sau nefavorabilă (familii dezorganizate sau fără armonie interioară, anturaj infracțional, dubios).
3.Educația
Educația reprezintă o activitate specializată, specific umană, de transmitere a unor cunoștințe, deprinderi, aptitudini, valori într-o manieră intenționată, sistematică, organizată.
Modele ale personalității
Modelul psihanalitic
A fost propus de Sigmund Freud și este cel mai vechi dintre modelele personalității.
Freud afirmă că psihicul uman are trei niveluri: inconștient, preconștient și conștient
Inconștientul reprezintă nivelul cel mai profund al psihicului. El este o zonă ascunsă, inaccesibilă în mod direct. Inconștientul este sediul instinctului sexual, al agresivității, al dorințelor și actelor refulate.
Preconștientul este sediul deprinderilor și al informațiilor, care deși nu sunt conștiente la un moment dat, pot fi actualizate în funcție de necesitățile apărute. El acționează ca o instanță de cenzură, permițând pătrunderea în conștiință doar a acelor produse care sunt acceptabile pentru aceasta.
Conștientul reprezintă suprafața psihicului, fiind alcătuit dintr-un flux continuu de informații și trăiri emoționale.
Mai târziu Freud va distinge trei instanțe ale psihismului: Sine, Eu și Supraeu.
Modelul trăsăturilor
Gordon Allport susține că o persoană are 1-2 trăsături cardinale, care sunt dominante și determinante în raport cu celelalte, 10-15 trăsături principale (caracteristice) și o mulțime nedeterminată de alte trăsături secundare.
Bibliografie
Manual de psihologie, clasa a X-a, autori Elena Lupşa şi Victor Bratu, pag 63, 78, Editura Corvin, Deva.
https://oradeapipp.files.wordpress.com/2013/11/psihologie-clsx.pdf
Personalitate Personalitate Personalitate Personalitate Personalitate Personalitate Personalitate