Plagiat

Plagiat

Citare

Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării:

Enciclopedie.info, Plagiat, http://www.enciclopedie.info/plagiat/, (data citării)

Rezumat

Plagierea este furtul unor idei din operele intelectuale (artistice, muzicale, ştiinţifice, literare, jurnalistice, etc) ale altcuiva prin însuşirea parţială sau totală a ideilor autorului (autorilor) şi prezentarea acestora drept creaţie proprie. Problema plagiatului a devenit vitală când a apărut tiparul, iar cartea a devenit şi un obiect comercial. În epoca actuală informatizată plagiatul este mai uşor de făcut, dar şi poate şi este depistat uşor pe baza unor softuri speciale.[1]Plagiatul poate fi intenţionat sau neintenţionat (din ignoranţă, neglijenţă). Plagierea premeditată implică minciuna, este un furt intelectual şi încalcă drepturile de autor ale persoanei plagiate. Plagiatul poate fi evitat prin construirea unei opere originale, prin citarea exactă, corectă, completă şi onestă a ideilor altora, care sprijină argumentaţia proprie.

Istoric

Martial, un poet latin din sec I d. H, l-a acuzat de plagiat pe rivalul său Fidentis, care îi recitase în public operele ca fiind ale sale.

În Evul Mediu problema plagiatului a fost una marginală, căci în general nu se punea accent pe originalitatea autorului.

Apariţia tiparului va face ca sentimentul de proprietate să capete o importanţă accentuată pentru că apare interesul comercial. Chiar din epoca timpurie a tiparului un editor putea obţine un decret regal sau un privilegium, care interzicea tipărirea de către altcineva a unei cărţi publicate prima oară de editorul respectiv. În 1557, la Londra este creată The Stationers Company, care urmărea respectarea drepturilor autorilor, tipografilor şi tipografilor-editori.

În Europa Occidentală, în secolul al XVIII-lea apar primele legi privind drepturile de autor.[2]

Martin Luther King a plagiat în numeroase rânduri, potrivit comunităţii academice care s-a ocupat de viaţa şi opera acestuia.

În 2008 Obama a rostit o cuvântare care semăna mult cu a lui Patrick Deval, guvernator al statului Massachusettes, rostită în 2006. Obama şi-a cerut scuze ulterior că nu a menţionat că Deval este co-autor al discursului.

Guvernul Marii Britanii, condus de Tony Blair, a lansat public un raport în legătură cu războiul din Irak, înfăţişat ca  „un material axat pe informaţii ale serviciilor secrete”. S-a dovedit însă că el fusese întocmit după un articol aparţinând unui doctorand, care se găsea pe internet.

Karl-Theodor zu Guttenberg, ministru al Apărării din Germania, a demisionat, în 2011, după ce s-a dovedit că a plagiat.[3]

Institutul Brookings din Washington a afirmat în 2006 că Vladimir Putin a plagiat pagini întregi din lucrarea scrisă de William King şi David Cleland, tradusă în ruseşte.[4]

Români

Cibernetica Ştefan Odobleja

Ştefan Odobleja a publicat în 1938-1939 lucrarea ,,Psihologia consonantistă”, întemeind ştiinţa ciberneticii. Zece ani mai tarziu, americanul Norbert Wiener, scria cartea „Cibernetica sau ştiinta comenzii şi comunicării la maşini şi fiinţe vii.”, exprimând idei foarte asemănătoare cu cele ale autorului român şi ia Premiul Nobel. La 4 septembrie 1978, cu câteva zile înainte de moarte, cel de-al IV-lea Congres Internaţional de Cibernetică de la Amsterdam îi admite prioritatea mondială de precursor al ciberneticii.

Insulina Nicolae Paulescu

Nicolae Paulescu publică în revista Archives Internationales de Physiologie rezultatele cercetătorilor sale legate de pancreină. Canadienii Fr. Grant Banting si Ch. Herbert Best anunţau apoi descoperirea insulinei, iar un an mai târziu primeau Premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină. După 50 de ani era recunoscută prioritatea cercetătorului român, care nu mai era însă în viaţă.[5]

Radioactivitatea artificială Ştefania Mărăcineanu

Ştefania Mărăcineanu, care lucrase în laboratorul soţilor Curie, a descoperit radioactivitatea artificială. Irene-Joliot şi Frederic Curie au luat Premiul Nobel pentru această descoperire in 1935. Frederic si Irene au recunoscut într-un articol din „Neues Wiener Journal”, în 1934, că aşa s-a întâmplat.[6][7]

Eminescu

Eminescu a fost acuzat de plagiat de Alexandru Grama.

Caragiale

C. Al. Ionescu l-a acuzat pe Caragiale de plagiat, însă Caragiale a câştigat procesul împotriva lui.[8]

Răspândirea plagiatului

Un studiu european efectuat în România în 2013 pe 400 de studenţi a arătat că 52% din ei au declarat că au plagiat, fie premediat, fie neintenţionat.[9]

Un studiu din 2013, care a chestionat 1.121 de cadre didactice din învăţământul superior, a arătat că ei cred că problema plagiatului este răspândită în rândurile lor în foarte mare măsură (13%) sau în mare măsură (26%) iar în rândurile studenţilor în foarte mare măsură (32%) sau în mare măsură (37%).[10]

Reguli de evitare a plagiatului

1.În cazul citărilor directe (când se redau cuvânt cu cuvânt vorbele sau ceea ce a scris cineva), trebuie puse ghilimele şi indicată prin referinţă sursa, adică autorul, opera şi celelalte detalii de identificare ale operei respective (editura, anul, capitolul şi subcapitolul, pagina). Pentru indicarea referinţei se pot folosi mai multe metode: introducerea unei note de subsol, a unei paranteze, sau menţionarea la sfârşitul lucrării, la bibliografie. O regulă de politeţe în ştiinţă prevede respectarea acestei norme chiar când este vorba de formulări şi sintagme ce conţin mai mult de trei cuvinte (inclusiv). Legea federală americană a drepturilor de autor pedepseşte preluarea incorectă a formulărilor de cel puţin opt cuvinte.

2.În cazul parafrazei (reformularea cu cuvinte proprii a ceea ce a spus sau a scris cineva) trebuie indicată, de asemenea, sursa prin referinţă completă (autor, operă, etc)

3.În cazul reformulării şi rezumării ideilor, opiniilor (care este o practică curentă în ştiinţă), trebuie, de asemenea, indicată sursa.

4.În cazul preluării unor date factuale (cifre, date, tabele, figuri, statistici, descrieri de fapte), este necesară indicarea sursei.

 

Articole înrudite

Istorie

Politică

 

plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat plagiat

Please follow and like us:

Note subsol:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.