Snooker
Rezumat
Snookerul este un joc sportiv, variantă a biliardului. 21 din cei 26 campioni mondiali sunt britanici.
Istoric
A apărut în India, începând cu 1870. A fost conceput inițial ca o modalitate de relaxare a soldaților britanici staționați în India.
Regulament
Se joacă cu 22 bile: 15 bile roșii, 6 bile colorate (galben, verde, maro, albastru, roz, negru), și o bilă albă.
Bilele roșii, bila roz (în fața bilelor roșii) și bila neagră (în spatele bilelor roșii) sunt plasate la început într-o parte a mesei. Bilele care au culorile galben, verde, maro sunt plasate în cealaltă parte a mesei, pe un semicerc. Bila albastră este plasată între cele 2 buzunare de mijloc, în centrul mesei, pe un punct alb.
Trebuie să fie introduse succesiv o bilă roșie și o bilă de o altă culoare cu ajutorul bilei albe.
Bilele au următorul punctaj: bila roșie 1 punct, bila galbenă 2 puncte, bila verde 3 puncte, bila maro 4 puncte, bila albastră 5 puncte, bila roz 6 puncte, bila neagră 7 puncte.
Bilele roșii rămân în buzunare după ce sunt băgate în găuri, iar bilele colorate se repoziționează pe masă după ce sunt introduse în găuri, atâta timp cât există minimum o bilă roșie pe masă. După ce sunt băgate toate bilele roșii, nu se mai repoziționează bilele colorate, ci ele trebuie băgate în ordinea punctajului deținut.
Este declarat câștigător jucătorul care adună cele mai multe puncte. Uneori jucătorul aflat în dezavantaj încearcă să reducă din diferență cu ajutorul snookerului, optând pentru o lovitură de siguranță. Dacă jucătorul aflat în avantaj se află în snooker (adică bila albă nu poate lovi bila obiect decât cu efect de ocolire a altei bile, sau cu manta, sau se efectuează o lovitură sărită), atunci este posibil să facă un fault (adică să nu atingă deloc bila pe care trebuie s-o bage) și să fie depunctat. Dacă se întâmplă acest lucru jocul continuă.
Bile
Bila de snooker trebuie să aibă între 52,5 mm diametru.
Tac
Tacul este de lemn, are cca 1,5 m lungime și o greutate între 450 și 600 g.
Postav
Postavul mesei poate fi verde sau albastru.
Țări
Campioni mondiali (26)
21 din cei 26 campioni mondiali sunt britanici și 13 din cei 21 campioni mondiali britanici sunt englezi.
Anglia (13): Ronnie O’Sullivan, Steve Davis, Mark Selby, Shaun Murphy, Judd Trump, Walter Donaldson, Joe Davis, Fred Davis, John Pulman, John Spencer, Stuart Bingham, John Parrot, Joe Johnson
Scoția (4): Stephen Hendry, John Higgins, Graeme Dott, Peter Ebdon,
Țara Galilor (3): Ray Reardon, Mark Williams, Terry Griffiths
Irlanda de Nord (1): Dennis Taylor
Irlanda (1): Ken Doherty,
Australia (2): Neil Robertson, Horace Lindrum,
Canada (1): Cliff Thorburn,
Belgia (1): Luca Brecel,
Turnee
Cel mai prestigios turneu este The World Snooker Championship. Urmează The UK Championship și The Masters.
Foruri conducătoare
Forul conducător al snookerului profesionist la nivel global este The World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA).
Forul conducător al snookerului nonprofesionist (amator, tineret) la nivel global este The International Billiards and Snooker Federation (IBSF).
Bibliografie
https://www.britannica.com/topic/snooker
https://wpbsa.com/wp-content/uploads/Rulebook-Website-Updated-May-2022-2.pdf
Snooker Snooker Snooker Snooker Snooker Snooker