Temperament

Temperament

Definiție

Temperamentul (temperare= a amesteca) este latura dinamico-energetică a personalităţii, care este înnăscută şi care structurează comportamentul uman.

Expresivitate

Temperamentul reprezintă partea cea mai expresivă a personalităţii omului. Unii oameni sunt agitaţi, nerăbdători, sociabili, alţii sunt calmi, liniştiţi, retraşi.

Caracter înnăscut

Temperamentul este înnăscut, nu se poate forma sau modifica. El reprezintă cea mai generală şi constantă caracteristică a omului. Omul are totuşi posibilitatea de a controla unele manifestări neplăcute.

Temperamentul nu poate fi obiectul unei evaluări morale în termeni de bine şi rău tocmai pentru că este înnăscut şi nu se poate modifica.

Relaţiile cu aptitudinile, caracterul şi meseria

Temperamentul nu determină aptitudinile sau caracterul. În cadrul oricărui tip comportamental există oameni cu aptitudini remarcabile sau modeste şi oameni cu caractere bune sau cu caractere rele.

Cu toate acestea, temperamentul poate favoriza sau defavoriza o orientare profesională. De exemplu, meseriile care presupun un contact des cu oamenii pot fi învăţate şi practicate mai uşor de către colerici şi sangvinici.

Tipologii temperamentale

Clasificările temperamentale sunt numeroase. Prima clasificare aparţine doctorului grec Hipocrate din Kos, care a trăit în sec.al V-lea î.Hr. El a descris 4 tipuri comportamentale: coleric, sangvinic, flegmatic şi melancolic. Hipocrat considera că diferenţele temperamentale sunt cauzate de cele 4 umori (sângele, limfa, bila neagră şi bila galbenă) prezente în organism. Predominanţa unei umori în organism ar determina temperamentul unei persoane. Chiar dacă explicaţia lui Hipocrat nu este considerată reală astăzi, descrierile tipurilor comportamentale şi-au păstrat actualitatea.

Colericul

Colericul are reacţii emoţionale puternice şi reactivitate motorie accentuată. Este impulsiv, uneori agresiv şi violent. Face risipă de energie, dar reuşeşte să-şi dovedească rapid capacităţile. Este lipsit de constanţă în relaţiile cu ceilalţi. Vorbirea sa este inegală şi are o înclinaţie spre exagerare.

Sangvinicul

Sangvinicul este vioi, vesel, binedispus. Trece de la o stare afectivă la alta rapid. Se adaptează rapid, ceea ce îi conferă o mare sociabilitate, fiind o fire vorbăreaţă şi comunicativă. Adoptă uşor deciziile. Simte nevoia de varietate.

Flegmaticul

Flegmaticul este calm, imperturbabil, chiar lent. Este echilibrat emoţional, fiind puţin reactiv, dar cu sentimente durabile. Manifestă răbdare, meticulozitate şi toleranţă. Se adaptează mai greu şi are dificultăţi când schimbă activităţile.

Melancolicul

Melancolicul este emotiv şi sensibil. Are dificultăţi de adaptare. Este înclinat spre reverie şi interiorizare. Este puternic afectat de insuccese, reacţionând la ele prin închiderea în sine.

Bibliografie

Manual de psihologie, clasa a X-a, autori Elena Lupşa şi Victor Bratu, Temperamentul, pag 67-68, Editura Corvin, Deva.

https://oradeapipp.files.wordpress.com/2013/11/psihologie-clsx.pdf

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.