Tenis

Tenis

Rezumat

Teren de tenis cu dimensiuni. Autor: NielsF. Data: 14 mai 2006. Licență: the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled GNU Free Documentation License.

Tenisul este un sport apărut în a doua parte a secolului al 19-lea, care presupune înfruntarea a 2 sportivi (sau 2 echipe de câte 2 sportivi), înzestrați cu rachete, care schimbă mingi peste un fileu, pe un teren special amenajat. Cele mai prestigioase competiții sunt cele 4 turnee de Mare Șlem: Roland Garros (zgură), Wimbledon (iarbă), US Open (hard) și Australian Open (hard). Suprafețele de joc pe care se joacă în prezent sunt: zgura, iarba și hardul (suprafețe sintetice). The International Tennis Federation (ITF), creat în 1913, este forul suprem decizional la nivel global. Este pe locul 4 la popularitate în lume ca număr de fani.

Regulament

Roger Federer în 2012. Autor: Doha Stadium Plus Qatar. Dată: 5 ianuarie 2012. Locație: Doha, Qatar. Licență: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).

În tenis, 2 sau 4 jucători, înzestrați cu rachete, joacă cu o minge peste un fileu pe durata a 3 sau 5 seturi pe un teren delimitat de linii. Fiecare set se joacă până la 6 game-uri cu 2 game-uri diferență sau până la 7 (în caz de 6-6 se joacă un tie-break). Pentru a câștiga un game, un jucător trebuie să câștige mai multe puncte (15, 30, 40 și victorie, dar trebuie să existe 2 puncte diferență). Jucătorul care servește o poate face de 2 ori dacă primul serviciu este afară sau în fileu. Există un arbitru de scaun și mai mulți arbitri de linie (care semnalizează outurile de la serviciu). Sunt folosite și diverse tehnologii pentru asigurarea unor decizii corecte.

Teren

Dimensiuni: 23,77 m (2X 11,89 m) lungime și 8,23 m lățime pentru simplu și 10,97 m lățime pentru dublu.

Fileu

Fileul are o înălțime de 1,07 m la margini și 0,91 m la mijloc.

Linii

Linia de fund nu trebuie să depășească 10 cm, iar celelalte linii trebuie să aibă între 2,5 cm și 5 cm.

Mingi

Mingile de tenis au fost albe în trecut. Acum au culoarea galben fosforescent.

Diametrul trebuie să fie între 6,54 cm și 6.86 cm.

Masa mingii trebuie să fie între 56,0 g și 59,4 g.

Mingile sunt de cauciuc și sunt acoperite la exterior cu pâslă.

Dacă o minge cade pe beton de la înălțimea de 254 cm, ea trebuie să sară între 135 și 147 cm.

Rachete

Rachetele au fost de lemn, iar corzile au fost făcute din intestine de animale la începuturile tenisului. În prezent sunt folosite diverse materiale sintetice.

Calitate

Cel mai bun tenis se joacă în Europa, Australia și America de Nord.

Număr de seturi la bărbați și femei

Bărbații joacă 5 seturi, iar femeile 3 seturi.

Popularitate

Tenisul se situează pe locul al 4-lea ca popularitate în lume, cu peste 1 miliard de fani, după fotbal (3,5 miliarde de fani), crichet (2,5 miliarde de fani), hochei (2 miliarde de fani), depășind sporturi precum volei (900 milioane de fani), tenis de masă (850 milioane de fani), baschet (800 milioane de fani), baseball (500 milioane de fani).

Competiții prestigioase

Cele 4 turnee de Mare Șlem (Roland Garros, Wimbledon, US Open și Australian Open) sunt cele mai valoroase competiții.

România

Forul decizional românesc este Federația Română de Tenis.

Bibliografie

http://www.frt.ro/main_resources/uploaded_files/documente/images/file_2019_03_28_07_33_48_regulile-tenisului-2019-(1).pdf

Tenis Tenis Tenis Tenis Tenis

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.