Timbru
Definiție
Timbrul este un imprimat de mici dimensiuni, care se lipește pe acte, plicuri poștale, cărți poștale mandate, alte obiecte. Este emis de stat sau de către o instituție autorizată. Timbrele pot fi poștale sau fiscale. Timbrul poștal reprezintă o taxă sau un impozit perceput pentru transportul obiectului pe care este lipit. Timbrul poștal are și un rol informativ, educativ și cultural.
Primul timbru poștal
Primul timbru poștal, numit Penny Black, a apărut în Marea Britanie în 1840 și o înfățișează pe Regina Victoria.
Imagine
Imaginea de pe timbru poate proveni de la o fotografie, gravură, litografie, desen, etc.
Forme
Timbrele au de obicei o formă dreptunghiulară sau pătrată, uneori triunghiulară, rareori având și alte forme.
Material
Timbrele au fost și sunt făcute de obicei din hârtie.
Ștampilă
Timbrele pot fi neștampilate (neobliterate) sau ștampilate (obliterate).
Dantelate sau nedantelate
Timbrele pot fi dantelate (zimțate pe margini) sau nedantelate (fără zimți).
Tipuri
Timbrele pot fi poștale (mărcile poștale) sau fiscale. Timbrele fiscale se lipesc pe diverse obiecte (acte, pachete de țigări, sticle de băuturi alcoolice, etc).
Depozitare
Timbrele sunt puse în clasoare pentru o bună depozitare.
Valori nominale
Timbrele au anumite valori nominale.
Serii
Timbrele sunt emise în serii.
Țara
De regulă pe timbre este indicată și țara unde au fost tipărite.
Alte informații
Uneori pe timbre sunt indicate și numele personalităților, operelor de artă, evenimentelor, animalelor, plantelor, rocilor, etc.
Roluri
Roluri:
1.Plata pentru serviciul poștal de transport
2.Mijloc de informare în masă (alături de televiziune, radio, presă scrisă, agenții de presă, internet), de educație de masă, de promovare a patrimoniului natural și cultural (istoric, tehnic, științific, artistic, religios, etnografic, etc) al unei țări.[1]
Filatelie
Filatelia înseamnă colecționarea și studierea timbrelor.
Comerț
Locuri de comercializare
Timbrele vechi se tranzacționează în târgurile de antichități, pe internet și la casele de licitații. Timbrele noi pot fi cumpărate de la magazinele filatelice ale statului. Unii colecționari fac și schimburi.
Preț
Prețul timbrelor variază în funcție de vechime, raritate, starea de conservare, nevoia de bani a vânzătorului, tematică. Enorma majoritate a timbrelor, inclusiv majoritatea timbrelor foarte vechi, au o valoare comercială simbolică, având mai mult o încărcătură nostalgică și sentimentală. În majoritatea cazurilor, seriile complete sunt mai valoroase decât timbrele luate izolat.
Cataloage
Cataloagele de timbre sunt niște cărți care stabilesc niște repere de preț. Cele mai cunoscute cataloage de timbre sunt: Yvert et Tellier, Zumstein, Scott, Stanley Gibbons și Michel.
Record
Cel mai scump timbru este British Guiana, care a fost cumpărat la prețul de 9 480 000 dolari la o licitație din New York, organizată de Sotheby’s pe 17 iunie 2014.[2]
Fragilitate
Timbrele sunt fragile și se pot deteriora foarte ușor, ceea ce duce la scăderea prețului lor. Filateliștii folosesc penseta pentru a le manevra.
Colecții
Cele mai mari colecții aparțin statelor. Uneori colecțiile particulare sunt donate statelor. Alteori colecționarii își vând colecțiile dacă au nevoie de bani, iar în alte cazuri membrii familiei colecționarului vând colecția după decesul acestuia.
Bibliografie
Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru