Timbru

Timbru

Definiție

Timbrul este un imprimat de mici dimensiuni, care se lipește pe acte, plicuri poștale, cărți poștale mandate, alte obiecte. Este emis de stat sau de către o instituție autorizată. Timbrele pot fi poștale sau fiscale. Timbrul poștal reprezintă o taxă sau un impozit perceput pentru transportul obiectului pe care este lipit. Timbrul poștal are și un rol informativ, educativ și cultural.

Primul timbru poștal

Penny Black, primul timbru poștal din lume, emis de Marea Britanie începând cu 1 mai 1840. Autor: neidentificat. Licență: Domeniul Public.

Primul timbru poștal, numit Penny Black, a apărut în Marea Britanie în 1840 și o înfățișează pe Regina Victoria.

Imagine

Imaginea de pe timbru poate proveni de la o fotografie, gravură, litografie, desen, etc.

Forme

Timbrele au de obicei o formă dreptunghiulară sau pătrată, uneori triunghiulară, rareori având și alte forme.

Material

Timbrele au fost și sunt făcute de obicei din hârtie.

Ștampilă

Timbrele pot fi neștampilate (neobliterate) sau ștampilate (obliterate).

Dantelate sau nedantelate

Timbrele pot fi dantelate (zimțate pe margini) sau nedantelate (fără zimți).

Tipuri

Timbrele pot fi poștale (mărcile poștale) sau fiscale. Timbrele fiscale se lipesc pe diverse obiecte (acte, pachete de țigări, sticle de băuturi alcoolice, etc).

Depozitare

Timbrele sunt puse în clasoare pentru o bună depozitare.

Valori nominale

Timbrele au anumite valori nominale.

Serii

Timbrele sunt emise în serii.

Țara

De regulă pe timbre este indicată și țara unde au fost tipărite.

Alte informații

Uneori pe timbre sunt indicate și numele personalităților, operelor de artă, evenimentelor, animalelor, plantelor, rocilor, etc.

Roluri

Roluri:

1.Plata pentru serviciul poștal de transport

2.Mijloc de informare în masă (alături de televiziune, radio, presă scrisă, agenții de presă, internet), de educație de masă, de promovare a patrimoniului natural și cultural (istoric, tehnic, științific, artistic, religios, etnografic, etc) al unei țări.[1]

Filatelie

Filatelia înseamnă colecționarea și studierea timbrelor.

Comerț

Locuri de comercializare

Timbrele vechi se tranzacționează în târgurile de antichități, pe internet și la casele de licitații. Timbrele noi pot fi cumpărate de la magazinele filatelice ale statului. Unii colecționari fac și schimburi.

Preț

Prețul timbrelor variază în funcție de vechime, raritate, starea de conservare, nevoia de bani a vânzătorului, tematică. Enorma majoritate a timbrelor, inclusiv majoritatea timbrelor foarte vechi, au o valoare comercială simbolică, având mai mult o încărcătură nostalgică și sentimentală. În majoritatea cazurilor, seriile complete sunt mai valoroase decât timbrele luate izolat.

Cataloage

Cataloagele de timbre sunt niște cărți care stabilesc niște repere de preț. Cele mai cunoscute cataloage de timbre sunt: Yvert et Tellier, Zumstein, Scott, Stanley Gibbons și Michel.

Record

Cel mai scump timbru este British Guiana, care a fost cumpărat la prețul de 9 480 000 dolari la o licitație din New York, organizată de Sotheby’s pe 17 iunie 2014.[2]

Fragilitate

Timbrele sunt fragile și se pot deteriora foarte ușor, ceea ce duce la scăderea prețului lor. Filateliștii folosesc penseta pentru a le manevra.

Colecții

Cele mai mari colecții aparțin statelor. Uneori colecțiile particulare sunt donate statelor. Alteori colecționarii își vând colecțiile dacă au nevoie de bani, iar în alte cazuri membrii familiei colecționarului vând colecția după decesul acestuia.

Bibliografie

Dictionar

 

Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru Timbru

Please follow and like us:

Note subsol:

  • 1. https://www.romfilatelia.ro/ro/prezentare/
  • 2. https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/most-expensive-postage-stamp

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.