Agheu
Rezumat
Agheu este una din cele 39 cărți ale Vechiului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Este o carte profetică. Este criticată nepăsarea față de templul lui Dumnezeu, care era în paragină.
Autor
Autorul este profetul Agheu.(1.1)
Data
Cartea a fost scrisă în timpul domniei regelui Darius I, în anul al doilea (deci 520 î.Hr) și în timpul regelui Zorobabel (fiul lui Salatiel), cârmuitor al Iudei, când mare preot era Iosua, fiul lui Iosedec (1.1).
Menționări
Profetul Agheu apare în 1 Ezdra (5.1, 6.14).
Cuprins
Critica nepăsării față de templul Domnului
Dumnezeu, prin vocea lui Agheu, acuză poporul de nepăsare față de templul Domnului, care este în ruină, în timp ce fiecare se concentrează pe lucrul la casa lui. Și Dumnezeu le mai spune că pentru acest lucru, El le-a dat secetă (1.10-11), rugină, mălură, grindină (2.17) și astfel roadele culese de ei au fost puține. Poporul a fost cuprins de spaimă și s-a decis începerea lucrului la templul Domnului.(cap 1). Templul Domnului este terminat în 515 î.Hr.
Jertfele poporului sunt spurcate
Agheu le spune că jertfele lor sunt spurcate.(2.14)
Îndemn la veghe morală
Dumnezeu le spune prin vocea lui Agheu să fie cu băgare de seamă la căile lor (1.5,1.7, 2.18).
Vestirea Zilei Domnului
Agheu vestește venirea Zilei Domnului. Slava templului din acel timp va fi mai mare decât a celui dintâi și va sălășlui pacea.(2.6-9, 21-23)
Stilistică
Sunt folosite repetițiile (1.5,1.7, 2.18)
Şi acum, iată ce zice Domnul Savaot: „Fiţi cu băgare de seamă la căile voastre! (1.5)
Aşa grăieşte Domnul: „Fiţi cu băgare de seamă la căile voastre! (1.7)
Cercetaţi cu mintea cele ce s-au întâmplat de azi şi mai în urmă, din ziua a douăzeci şi patra a lunii a noua, ziua în care s-a pus temelia templului Domnului! Şi fiţi cu băgare de seamă! (2.18)
Bibliografie
Biblia ortodoxă, cu prefață de patriarhul Teoctist, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, București
Vladimir Prelipcean, Gheorghe Barna, Nicolae Neaga, Mircea Chialda- Studiul Vechiului Testament, manual pentru Facultățile Teologice, pag 246-250
Nicolae Ciudin- Studiu Vechiului Testament, pag 230-234, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2002, București
Biblia, traducerea lui Valeriu Anania, Introducere la Cartea Profetului Miheia, https://www.dervent.ro/biblia.php
Agheu Agheu Agheu Agheu Agheu