Artă

Artă Citare Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării: Enciclopedie.info, Artă, http://www.enciclopedie.info/arta/, (data citării)

Rezumat

Coloana Infinitului, operă de artă a lui Constantin Brâncuşi, Târgu-Jiu
Coloana Infinitului de Constantin Brâncuşi, aflată la Târgu-Jiu. Autor: Byrev. Licenţa: Domeniul Public, fotografie gratuită. Sursa: https://pixabay.com/ro/coloana-sculptura-brancusi-87553/

Arta este domeniul în care autorii creează opere (desene, gravuri, tablouri, icoane, sculpturi, filme, fotografii, etc) cu valoare estetică. Contemplarea operelor de artă contribuie la îmbogăţirea spirituală a omului şi are uneori şi valenţe educative. Uneori operele artistice reflectă diverse fenomene ale realităţii, conform cu viziunea artistului creator. Icoanele sunt obiecte de cult care reprezintă persoane sfinte (Mântuitorul, Maica Domnului, apostolii, sfinţii), evenimente sfinte din trecut (faptele Mântuitorului, ale apostolilor, ale altor sfinţi) sau viitor (venirea a doua în slavă a Mântuitorului, învierea morţilor, Judecata de Apoi). Icoanele au un însemnat rol catehetic, de învăţare şi educare.

Definiţie

Arta este domeniul în care autorii creează opere (desene, gravuri,  tablouri, icoane, sculpturi, filme, fotografii, etc) cu valoare estetică.

Ramuri

Arta are următoarele ramuri: Pictura este ramura artelor plastice în care sunt create opere artistice colorate, bidimensionale, desfăşurate pe o suprafaţă plană. Sunt folosite diverse tipuri de culori (guaşe, acuarele, tempera, culori în ulei, etc) şi diverse materiale (pânză, carton, lemn, piatră, sticlă, etc).[1] Sculptura este ramura artelor plastice în care sunt create opere artistice tridimensionale.[2] Sunt folosite diverse materiale (piatra, lutul, ceara, lemnul, metalul, etc). Gravura este genul graficii în care imaginea este obţinută prin reproducerea ei după o placă pe care a fost gravat iniţial desenul, în adâncime sau în relief.[3] Desenul este o ramură artistică în care imaginea este construită pe o suprafaţă de obicei din hârtie, folosind creionul, cărbunele, cerneala, etc.[4] Artele decorative reprezintă ramura artistică în care diverse obiecte sunt ornamentate, pictate, înfrumuseţate. Printre artele decorative se numără tapiseria, ceramica, împodobirea mobilei, orfevrăria[5]încondeierea ouălor de Paşti, pictarea globurilor de pom, etc. Fotografia (photos-lumină, graphein-a desena) este ramura artistică apărută la începutul secolului al 19-lea, în care imaginea obţinută cu ajutorul aparatului de fotografiat, este fixată ulterior pe un alt suport (hârtie fotografică sau calculator). În cazul fotografiilor clasice imaginea era stocată iniţial pe un film care era apoi developat, iar în cazul fotografiilor digitale imaginea este stocată iniţial pe cardul de memorie (sau în memoria aparatului de fotografiat). Cinematografia (numită cea de-a şaptea artă) este ramura artistică apărută la sfârşitul secolului al 19-lea, care constă în înregistrarea cu imagine şi sunet a unor secvenţe cu ajutorul aparatului de filmat pe un film şi proiectarea lor ulterioară pe un ecran.[6][7]

Arta creştină

Componente

Arta creştină cuprinde totalitatea creaţiilor artistice creştine şi cuprinde: stilurile arhitecturale (basilical, bizantin, gotic) ale bisericilor, iconografia creştină (icoanele şi picturile din şi uneori de pe biserici şi icoanele din case), imnografia creştină, ceea ce ţine de orfevrerie (meșteșugul creării obiectelor de artă aplicată, din materiale prețioase precum aur, argint, piele, etc), arta din broderiile şi ţesăturile pentru veşmintele bisericeşti.

Icoane

Icoanele oferă un suport material pentru ilustrarea unor adevăruri de credinţă (scenele biblice care au avut loc, de exemple scene din Vechiul Testament, scene din viaţa Mântuitorului sau care o să aibă loc, de exemplu apocalipsa) sau înfăţişează persoanele sfinte ale creştinismului (Iisus, Fecioara Maria, Ioan Botezătorul, apostolii, sfinţii)

Cântările creştine

Imnurile şi cântările creştine sunt creaţii muzicale care mijlocesc receptarea adevărurilor de credinţă creştine în cadrul slujbelor dumnezeieşti.

Biserica Ortodoxă Română

Biserica Ortodoxă Română organizează și coordonează activitatea a 275 de muzee şi colecţii muzeale şi a 42 de centre zonale de depozitare.[1]

Cărți fundamentale

Adriana Botez Crainic-Istoria artelor plastice, 2 vol, Editura Didactică și Pedagogică, 1995, București

O.Tafrali-Manual de istoria artelor, vol 1, 2, Editura Cartea Românească, București

Elie Faure-Istoria artei, 7 volume, Editura Meridiane, 1988, București

George Oprescu- Manual de istoria artei, 7 volume, Editura Meridiane, București

Marin Nicolau Golfin-Istoria artelor, 2 volume, Editura Didactică și Pedagogică, 1968, București

Gheorghe Curinski Vorona-Istoria universală a arhitecturii, 3 vol, Editura Tehnică

Istoria ilustrată a picturii-colectiv, Editura Meridiane, 1968

Bibliografie

Ene Braniște și Ecaterina Braniște, Dicționar enciclopedic de cunoștințe religioase, pag 48, Editura Diecezană Caransebeș, 2001, ISBN 973-97569-7-2 [1] http://www.patriarhia.ro/en/scurta_prezentare_ro.html

 

Artă Artă Artă Artă Artă Artă Artă Artă

Please follow and like us:

Note subsol:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.