Autoperfecţionare

Autoperfecţionare

Pe lângă enciclopedia propriu-zisă şi secţiunea de umor, site-ul are şi o categorie intitulată ,,Autoperfecţionare”. Categoria adăposteşte o suită de articole de autoperfecţionare morală. Fiecare articol conţine o selecţie de proverbe, aforisme, cugetări anonime sau ale unor personalităţi.

Familia

Studiile ştiinţifice arată că cea mai mare parte a educaţiei morale a copiilor se realizează în cadrul familiei. Cei şapte ani de acasă sunt baza dezvoltării morale ulterioare a oamenilor. Vorbele şi mai ales faptele părinţilor sunt acelea care îi modelează pe copii din punct de vedere moral, în bine sau în rău.

Şcoala

Cel de-al doilea factor determinant în educaţia morală a copiilor este şcoala. De cele mai multe ori orele de religie creştină şi educaţie civică oferă reperele şi principiile morale necesare. Uneori unele principii morale sunt învăţate de la unii profesori integri, dedicaţi şi cu vocaţie.

Mass-media

Şi mass-media joacă un rol important în educaţia morală. Uneori la radiouri, televiziuni şi în ziare faptele reprobabile sunt blamate şi sunt indicate şi pedepsele asociate lor, alteori faptele bune sunt lăudate (de exemplu construirea unor case de către voluntari pentru familiile sărace, sau crearea de către unii preoţi a unor centre pentru copiii abandonaţi de părinţi, sau eforturile unor medici de excepţie, dedicaţi salvării şi însănătoşirii multor bolnavi, etc). Din păcate, aproape toate televiziunile (cu excepţia televiziunilor creştine (de exemplu televiziunea Trinitas http://www.trinitas.ro/) şi a canalelor exclusiv culturale) şi cele mai multe ziare (cu excepţia celor creştine şi a unora culturale) au adeseori şi un rol negativ, prin mediatizarea violenţelor, a sexualităţii necontrolate, îndepărtate de cadrul firesc, familial. Majoritatea site-urilor nu oferă un conţinut educativ, oferta virtuală de conţinut educativ fiind în general redusă. Totuşi site-urile creştine (de exemplu https://www.crestinortodox.ro/ în România), site-urile de citate şi proverbe, unele site-uri culturale (de exemplu  https://dexonline.ro/  sau http://www.cimec.ro/ în România), unele site-uri de lectură oferă un conţinut moral important.

Anturaj

Anturajul este un alt factor important în educaţia morală. Un proverb spune: ,,Spune-mi cu cine te împrieteneşti ca să-ţi spun cine eşti.” căci ,,Cine se aseamănă se-adună.”, după cum spune un alt proverb. Aproape toţi infractorii ajung la puşcărie pentru că au avut parte de un anturaj cu înclinaţii infracţionale. Dar şi oamenii obişnuiţi au de suferit când intră într-un anturaj rău: unii devin dependenţi de tutun, alcool, droguri, jocuri pe bani; alţii devin violenţi, vorbesc urât; unele femei se apucă de prostituţie, de videochat, etc.

Lipsuri şi nonvalori

Adesea se întâmplă ca familia să nu poată oferi o minimă educaţie morală copiilor din mai multe motive: fie pentru că părinţii înşişi nu au unele deprinderi morale, fie pentru că sunt prea ocupaţi cu câştigarea existenţei zilnice şi educaţia copiilor este neglijată şi uitată, fie influenţa rea a anturajului copilului este foarte puternică, fie influenţa negativă a mass-mediei este foarte puternică, etc. De asemenea, adesea nici şcoala nu lasă urme pozitive suficient de adânci. Şi astfel copilul, adolescentul, tânărul şi adultul rămân adesea cu ,,capitole” morale întregi neînsuşite. Adesea în locul acestor lipsuri se instalează nonvalorile: minciuna frecventă, violenţa, furtul, lenea, prostituţia, cerşetoria, promiscuitatea sexuală, dependenţele (tutun, alcool, droguri, jocuri pe bani), etc.

Autoperfecţionare morală

Secţiunea ,,Autoperfecţionare” este concepută pentru a corecta comportamentele imorale şi a umple golurile morale apărute în viaţă. De fapt, mai mult sau mai puţin, orice om are nevoie să se autoperfecţioneze moral în viaţă, căci întotdeauna este loc de mai bine. Viaţa însăşi este o şcoală pe tot parcursul ei. Se spune că, pentru a nu călca greşit în viaţă şi a nu suferi rău, este bine să învăţăm nu numai din experienţele personale, ci mai ales din experienţele altora. Iar experienţele altora sunt nu numai experienţele cunoscuţilor în viaţă, ci şi experienţele tuturor oamenilor din trecut. Iar aceste experienţe de viaţă sunt sintetizate de proverbele şi cugetările intrate în tezaurul umanităţii. Secţiunea ,,Autoperfecţionare”, care conţine mai multe articole cu  proverbe, aforisme şi cugetări, scoate la lumină acest tezaur de nepreţuit pentru ca toţi internauţii să poată învăţa din el.

 

Articole înrudite

Rugăciune

Familie

Biserică

Biserica Ortodoxă Română

Educaţia în România

Credinţa la români

Mass-media în România

Internet

Facebook

 

 

Autoperfecţionare Autoperfecţionare  Autoperfecţionare Autoperfecţionare Autoperfecţionare Autoperfecţionare

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.