Cărți poștale din România
Prima carte poștală românească
Prima carte poștală românească a circulat începând cu 1-13 iunie 1873. A fost tipărită în 41 500 exemplare. Fabrica de Timbre a tipărit cărți poștale deschise pentru interiorul țării, iar din 1879 și pentru străinătate. Cea mai veche carte poștală din lume datează din 14 iulie 1840.[1]
Gheorghe Ion Lahovari
Gheorghe Ion Lahovari a introdus cărţile şi mandatele poştale în România. El a fost director general al Poştelor şi Telegrafelor, inginer român, membru de onoare al Academiei Române, unul dintre fondatorii Societaţii Române de Geografie.
Repere legislative
Legea din 31 martie 1873
,,Regulamentul la Legea asupra cărţilor de poştă” aprobat prin Decretul 945 din 27 aprilie/9 mai 1873
Locuri de comercializare
Cărțile poștale sunt tranzacționate în târgurile de antichități, în anticariate, pe internet și la casele de licitații. Cărțile poștale provin de la cei care le aruncă.
Prețuri
Prețul unei cărți poștale variază de obicei de la câțiva bani (cărțile poștale RSR) până la câteva sute de lei, în funcție de cantitatea cumpărată, de vechime, de raritate, de valoarea timbrului, de nevoia de bani a vânzătorului, de tematică, de starea de conservare. Cele mai valoroase sunt cărțile poștale litografiate, cromolitografiate, cele cu membrii familiei regale a României, cărțile poștale rare cu o tematică căutată și cărțile poștale foarte vechi.
Tematică
În România predomină cărțile poștale cu monumente, locuri, etnografie, familia regală a României, meserii.[2]
Bibliografie
https://muzeulbucurestiului.ro/en/cine-era-tarancuta-de-pe-prima-carte-postala-romaneasca/
http://comunitate.ziare.com/blogs/4638/24097/istoria-cartilor-postale?fbclid=IwAR3gbkHEXlL1tHWOa3HhvEcTXKfT707FGZu0fowBAjA45Sn-_QSxakYF7b0
Cărți poștale din România Cărți poștale din România Cărți poștale din România Cărți poștale din România