Epistola a 2-a a apostolului Ioan
Rezumat
Epistola a 2-a a apostolului Ioan este una din cele 3 epistole ale apostolului Ioan, una din cele 5 scrieri ale apostolului Ioan. Este una din cele 27 cărți ale Noului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei.
Autor
Oraș natal
S-a născut în orașul Betsaida din Galileea.
Familia
A fost fiul lui Zevedeu și al Mariei-Salomeea și frate cu Iacov. Cei doi frați au primit de la Iisus numele de ,,fiii tunetului”.(Mc 3.17, Mc. 15.40, Mt 27.56)
Om simplu
Ioan și Petru erau considerați oameni simpli și fără carte (FA 4.13).
Apostol
Ioan este enumerat printre cei 12 apostoli. (FA 1.13, Mc 3.17, Mt 10.2, Lc 6.14).
Stâlp al bisericii
Apostolul Pavel îi numește pe Petru, Iacov și Ioan stâlpi ai bisericii. (Gal2.9) Petru, Iacov și Ioan au fost singurii apostoli care au fost martori ai învierii fiicei lui Iair. (Mc 5.35-43), martori ai Schimbării la Față (Mat 17.1-9), ai întristării Mântuitorului înainte de arestare în grădina Ghetsimani (Mt 26.36-45; atunci ei adorm de 3 ori în loc să privegheze și să se roage cu Iisus). Petru și Ioan sunt trimiși de Iisus să pregătească Paștile.(Lc 22.7-13)
Ucenicul iubit
Sfânta Tradiție afirmă că ucenicul iubit al lui Iisus, care stătea pe pieptul său la Cina cea de Taină (Ioan 21.20) și căruia îi încredințează spre grijă pe mama Sa, în timp ce era pe cruce (Ioan 19.25-26) este Ioan.
Apostolul iubirii
Este apostolul iubirii. El a afirmat în una din epistolele sale că Dumnezeu este iubire (1Ioan 4.8)
Scrieri
Apostolul Ioan a scris 5 lucrări: evanghelia, cele 3 epistole și Apocalipsa.
Epistola
Dimensiuni
Este una din cele mai mici scrieri din Noul Testament, având 13 versete, ca și a treia epistolă a apostolului Ioan (15 versete)
Autenticitatea
Ioan nu se trece cu numele drept autor al cărții, dar conținutul cărții dovedește acest lucru. Este menționată porunca iubirii (2 Ioan 5-6), care înseamnă respectarea poruncilor (2 Ioan 6) și sunt evocați ereticii care negau că Iisus a venit în trup, ca în epistola I (2 Ioan 7). Există termeni specifici scrierilor lui Ioan: ,,a umbla în adevăr (2 Ioan 4), a avea pe Dumnezeu (2 Ioan 9).
Destinatar
Destinatarul epistolei: ,,aleasa doamnă și fiii ei (o biserică din Asia și credincioșii ei).
Locul
Locul nu este indicat. Probabil este Efesul.
Timpul
Este scrisă când apostolul Ioan era bătrân, precum se descrie el însuși (2 Ioan 1).
Conținut
Iubirea aproapelui
Porunca esențială este iubirea aproapelui (2 Ioan 5,6), care înseamnă respectarea poruncilor lui Dumnezeu (2 Ioan 6)
Ereticii
Unii amăgitori (unul din ei este amăgitorul, Antihristul) se împotrivesc credinței că Iisus Hristos a venit în trup. (2 Ioan 7)
Sfârșit
Sfârșitul acestei epistole este extrem de asemănător cu sfârșitul epistolei a III-a. Apostolul spune că ar avea multe de spus, dar nu vrea să le scrie cu cerneală și condei, nădăjduind că va veni și va vorbi gură către gură.(2 Ioan 12, 3 Ioan 13,14).
Bibliografie
Biblia ortodoxă, 1997, cu prefață de patriarhul Teoctist
Noul Testament, traducere și introducere de Valeriu Anania
Merril C.Tenney-Studiu al Noului Testament, Epistola I a apostolului Ioan, pag 345
Ioan Constantinescu Studiul Noului Testament, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, 2002, pag 343
Epistola a 2-a a apostolului Ioan Epistola a 2-a a apostolului Ioan Epistola a 2-a a apostolului Ioan Epistola a 2-a a apostolului Ioan Epistola a 2-a a apostolului Ioan