Epistola apostolului Pavel către coloseni
Rezumat
Epostola apostolului Pavel către coloseni este una din cele 14 epistole ale apostolului Pavel din Noul Testament. Este una din cele 27 cărți ale Noului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Are un caracter hristologic și pastoral.
Autor
Nume
Înainte de convertire a purtat numele Saul (FA 9.14). După convertire numele său a fost Pavel (FA 13.9).
Oraș natal
S-a născut în Tars, capitala provinciei Cilicia (FA 21.39).
Origine
El a fost ,,din neamul lui Israel, din seminţia lui Veniamin, evreu din evrei, după lege fariseu; ” (Flp3.5) Era cetățean roman.(FA 22.25-30)
Educație
A studiat legea veche ebraică, învățătorul său fiind Gamaliel (FA 22.3). Era fariseu (Flp3.5) și fiu de farisei (FA23.6).
Necăsătorit
Pavel a fost necăsătorit.(1Cor 7.9-10)
Prigonitor al creștinilor
Saul a fost un aprig prigonitor al creștinilor. El chiar a încuviințat uciderea mucenicului Ștefan și a păzit hainele celor care îl ucideau.(FA 22.1-20)
Convertirea
Convertirea lui Pavel a avut loc pe drumul către Damasc, în jurul anului 32, când i se arată Iisus, care îl mustră și îi spune că va deveni apostolul neamurilor (păgânilor) (FA 22.4-21).
Teologia
A fost unul din marii teologi ai creștinismului timpuriu, alături de apostolul Ioan (Teologul).
Autocaracterizare
Pavel se declară ,,cel mai mic dintre toți sfinții (Efes 3.8).
Epistola
Adresant
Este scrisă pentru coloseni. Colose era un oraș din Asia Mică, aflat la cca 200 km de Efes și aproape de Laodiceea și Ierapole și se afla pe teritoriul Frigiei.
Data
Este scrisă în jurul anului 63.
Loc
Este scrisă la Roma.
Asemănare
Se aseamănă cu epistola către Efeseni. Dar acea epistolă punea accent pe Biserică ca trup al lui Hristos, pe când aceasta se concentrează asupra lui Iisus ca persoană și a rolului Lui cosmic.
Cuprins
Iisus Hristos
Iisus este chipul nevăzutului Dumnezeu, Întâi-Născut a toată zidirea, prin El născându-se toate cele văzute și nevăzute (îngerii), Capul Bisericii, Începutul, Întâiul-Născut din morți (1.15-22), Capul domniilor și stăpânirilor (2.10). În El locuiește trupește toată deplinătatea dumnezeirii (2.9).
Eretici
Exista o erezie iudeo-gnostică care presupunea închinarea în fața unor eoni (ființe divine intermediare între Dumnezeu și om) (2.18), refuzul consumării unor alimente și băuturi (2.16, 21, 23), ținerea unor sărbători, luni noi și Sâmbete (2.16), proclamarea unei smerenii (2.18). Reprezentații acestei erezii erau semeți (2.18) și puteau da impresia de înțelepciune (2.23). Învățătura eretică reprezenta o deșartă înșelăciune (2.8, 2.4), care folosește vorbe amăgitoare (2.4).
Omul cel vechi
Omul trebuie să se dezbrace de omul cel vechi (3.9), adică să ucidă mădularele sale pământești: desfrânarea, necurăția, patima, pofta cea rea, lăcomia (care este închinare la idoli), mânia, întărâtarea, răutatea, blasfemia, cuvântul nerușinat, minciuna (3.5-9).
Omul cel nou
Omul trebuie să se se îmbrace în omul cel nou (3.10), adică să se îmbrace cu următoarele virtuți: îndurare, bunătate, smerenie, blândețe, îndelungă răbdare, îngăduință, iertare, iubire (legătura desăvârșirii), pace, mulțumire, înțelepciune (3.12-16).
Omul trebuie să-i cânte lui Dumnezeu și să-i mulțumească în psalmi, laude și cântări duhovnicești (3.16)
Cugetare la cele de sus
Omul trebuie să cugete la cele de sus, nu la cele de pe pământ.(3.1-2). Liturghia a preluat ideea: ,,sus să avem inimile.
Relația dintre bărbați și femei
Femeile să fie supuse întru Domnul bărbaților lor (3.18).
Bărbații să-și iubească femeile și să nu fie aspri (amarnici) față de ele (3.19).
Relația dintre copii și părinți
Copiii să asculte de părinții lor întru toate (3.20).
Părinții să nu-i întărâte pe copii ca să nu se deznădăjduiască (3.21)
Relația dintre robi și stăpâni
Robii să asculte de stăpânii lor, nu de formă, ci ca pentru Domnul, cu frică de Domnul, știind că de la Domnul vor primi răsplata moștenirii. Cel ce face nedreptate își va primi nedreptatea și nu va exista părtinire (3.22-25)
Stăpânii să le dea robilor ce este drept și potrivit, știind că și ei au Stăpân în ceruri.(4.1)
Contra robiei
Pentru creștini nu mai există rob sau liber.(3.11)
Doctorul Luca
Este precizată meseria de doctor a evanghelistului Luca.(4.14)
Bibliografie
Biblia ortodoxă, 1997, cu prefață de patriarhul Teoctist
Noul Testament, traducere și introducere de Valeriu Anania, 1995, pag 346-347
Merril C.Tenney-Studiu al Noului Testament, pag 290-293
Ioan Constantinescu Studiul Noului Testament, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, 2002, pag 262-269
Epistola apostolului Pavel către coloseni Epistola apostolului Pavel către coloseni Epistola apostolului Pavel către coloseni Epistola apostolului Pavel către coloseni Epistola apostolului Pavel către coloseni Epistola apostolului Pavel către coloseni