Epistola apostolului Pavel către Filimon
Rezumat
Epistola apostolului Pavel către Filimon este una din cele 14 epistole ale apostolului Pavel din Noul Testament. Este una din cele 27 cărți ale Noului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Este o pledoarie pentru desființarea sclaviei.
Autor
Nume
Înainte de convertire a purtat numele Saul (FA 9.14). După convertire numele său a fost Pavel (FA 13.9).
Oraș natal
S-a născut în Tars, capitala provinciei Cilicia (FA 21.39).
Origine
El a fost ,,din neamul lui Israel, din seminţia lui Veniamin, evreu din evrei, după lege fariseu; ” (Flp3.5) Era cetățean roman.(FA 22.25-30)
Educație
A studiat legea veche ebraică, învățătorul său fiind Gamaliel (FA 22.3). Era fariseu (Flp3.5) și fiu de farisei (FA23.6).
Necăsătorit
Pavel a fost necăsătorit.(1Cor 7.9-10)
Prigonitor al creștinilor
Saul a fost un aprig prigonitor al creștinilor. El chiar a încuviințat uciderea mucenicului Ștefan și a păzit hainele celor care îl ucideau.(FA 22.1-20)
Convertirea
Convertirea lui Pavel a avut loc pe drumul către Damasc, în jurul anului 32, când i se arată Iisus, care îl mustră și îi spune că va deveni apostolul neamurilor (păgânilor) (FA 22.4-21).
Teologia
A fost unul din marii teologi ai creștinismului timpuriu, alături de apostolul Ioan (Teologul).
Autocaracterizare
Pavel se declară ,,cel mai mic dintre toți sfinții (Efes 3.8) și cel dintâi dintre păcătoși (1Tim 1.15)
Epistola
Autor
Pavel scrie că a scris această epistolă cu mâna lui.(1.19)
Dimensiune
Este cea mai mică dintre epistolele lui Pavel.
Data
A fost scrisă în jurul anului 63 pentru că Pavel se considera bătrân (1.9).
Locația
Locația este probabil Roma.
Adresant
Adresantul este Filimon, creștin bogat al Bisericii din Colose.
Cuprins
Abolirea sclaviei
Epistola lui Pavel către Filimon este un ,,document asupra chipului pașnic în care creștinismul va opera, prin convertire și transfigurare, cea mai puternică revoluție socială a lumii antice: abolirea sclaviei.(Valeriu Anania) Epistola către Filimon este o pledoarie timpurie pentru desființarea sclaviei. Pavel a scris că pentru creștini nu mai există rob sau liber (Gal 3.28, Col 3.11).
Firul narativ
Pavel întemeiase o biserică în Colose și îl convertise la credință și pe bogatul Filimon (1.19), care își pune casa la dispoziție pentru a sluji ca biserică (1.2). Onisim, un sclav al lui Filimon, după ce fură unele bunuri din casa stăpânului său (1.18), fuge de acasă și ajunge la Roma la Pavel, care îl convertește (1.10). Dacă ar fi fost prins, robul Onisim ar fi fost înfierat și trimis la galere. Pentru Pavel, Onisim devine un copil duhovnicesc (1.10), inima lui (1.12) și ar vrea să îl țină pentru răspândirea evangheliei (1.13). Totuși Pavel îl trimite pe Onisim înapoi la Filimon, împreună cu un bilețel (epistola), cu rugămintea de a fi primit nu ca pe un rob, ci ca pe un frate iubit (creștinii își spuneau frați între ei) (1.16), ca și cum l-ar primi pe el (1.17). El este dispus să plătească paguba produsă de robul său prin furt (1.18).
Bibliografie
Biblia ortodoxă, 1997, cu prefață de patriarhul Teoctist
Noul Testament, traducere și introducere de Valeriu Anania, 1995, pag 383
Merril C.Tenney-Studiu al Noului Testament, pag 287-288
Ioan Constantinescu Studiul Noului Testament, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, 2002, pag 297-298
Epistola apostolului Pavel către Filimon Epistola apostolului Pavel către Filimon Epistola apostolului Pavel către Filimon Epistola apostolului Pavel către Filimon Epistola apostolului Pavel către Filimon