Evanghelia după Ioan
Rezumat
Evanghelia după Ioan este una din cele 4 evanghelii din Noul Testament, una din cele 27 cărți ale Noului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Are un pronunțat caracter teologic și un pregnant caracter apologetic. Completează cele 3 evanghelii sinoptice. Este evanghelia dragostei.
Autor
Oraș natal
S-a născut în orașul Betsaida din Galileea.(Mc 15.40-41)
Familia
A fost fiul lui Zevedei și al Mariei-Salomeea și frate cu Iacov. Cei doi frați au primit de la Iisus numele de ,,fiii tunetului”.(Mc 3.17, Mc. 15.40, Mt 27.56)
Om simplu
Ioan și Petru erau considerați oameni simpli și fără carte (FA 4.13).
Apostol
Ioan este enumerat printre cei 12 apostoli. (FA 1.13, Mc 3.17, Mt 10.2, Lc 6.14).
Stâlp al bisericii
Apostolul Pavel îi numește pe Petru, Iacov și Ioan stâlpi ai bisericii. (Gal2.9) Petru, Iacov și Ioan au fost singurii apostoli care au fost martori ai învierii fiicei lui Iair. (Mc 5.35-43), martori ai Schimbării la Față (Mat 17.1-9), ai întristării Mântuitorului înainte de arestare în grădina Ghetsimani (Mt 26.36-45; atunci ei adorm de 3 ori în loc să privegheze și să se roage cu Iisus). Petru și Ioan sunt trimiși de Iisus să pregătească Paștile.(Lc 22.7-13)
Ucenicul iubit
Sfânta Tradiție afirmă că ucenicul iubit al lui Iisus, care stătea pe pieptul său la Cina cea de Taină (Ioan 21.20) și căruia îi încredințează spre grijă pe mama Sa, în timp ce era pe cruce (Ioan 19.25-26) este Ioan.
Apostolul iubirii
Este apostolul iubirii. El a afirmat în una din epistolele sale că Dumnezeu este iubire (1Ioan 4.8).
Scrieri
A scris evanghelia care îi poartă numele, 3 epistole și Apocalipsa.
Evanghelia
Data
A fost scrisă spre sfârșitul sec.I.
Destinatari
Este destinată creștinilor din Asia Mică.
Autenticitatea
Ioan nu se trece pe sine ca autor al evangheliei, dar faptul este dovedit de scrierile creștine ulterioare.
În Fragmentul Muratori este scris: ,,învățăceii și episcopii, l-au rugat pe Ioan, învățăcelul Domnului, ca să le scrie o Evanghelie. Ioan nu voia sa ia asupra sa o însărcinare atât de grea…dar până la urmă, după arătarea lui Dumnezeu în vis, a scris Evanghelia.
Teofil din Antiohia atribuie lui Ioan evanghelia
Irineu afirmă că Ioan, discipolul lui Iisus, a scris o Evanghelie, care începe cu cuvintele ,,La început era Cuvântul…îndreptate contra lui Cerint, nicolaiților și altor eretici (Împotriva ereziilor III.1)
Caracteristici
Dimensiunea teologică
Evanghelia sa are o pronunțată dimensiune teologică. Ea ,,izbuteşte să exprime o gândire de mare altitudine duhovnicească, continuu însufleţită de adierea Duhului Sfânt. Scrierea lui Ioan e cea mai întraripată dintre toate evangheliile, un unicat care-l situează pe autorul ei printre marii inspiraţi ai omenirii… E capodopera teologică a Noului Testament. (Valeriu Anania)
Caracterul apologetic
Are un caracter apologetic pregnant, menit să imprime credința în sufletelor cititorilor.
Completare
Completează celelalte 3 evanghelii.
Evanghelia dragostei
Este evanghelia dragostei.
7 minuni
Sunt evocate 7 minuni: schimbarea apei în vin (2.1-11), vindecarea fiului unui nobil (4.46-54), vindecarea unui slăbănog (5.1-9), hrănirea celor 5000 (6.1-14), umblarea pe apă (6.16-21), vindecarea orbului din naștere (9.1-12), învierea lui Lazăr (11.1-46).
Bibliografie
Noul Testament, traducere și introducere de Valeriu Anania, pag 146-147
Ioan Constantinescu Studiul Noului Testament, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, 2002, pag 136-163
Merril C.Tenney-Studiu al Noului Testament, Evanghelia după Matei, pag 165-176
Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan Evanghelia după Ioan