Forța se trezește

Forța se trezește

Rezumat

Rey în Forța se trezește, interpretată de Daisy Ridley. Captură de ecran. Licență: Utilizare cinstită.

Forța se trezește (The Force Awakens, episodul al VII-lea, 2015) este al 7-lea episod din epopeea galactică Star Wars. Are în prim-plan lupta dintre Primul Ordin, condus de Snoke, Ren și Hux și Rezistența condusă de Leia, ajutată de Poe Dameron, Rey, Finn (soldat imperial dezertor), Han Solo, Chewbacca și roboțelul BB-8. În plan secund se profilează un nou cavaler jedi, Rey.

Firul narativ

Luke Skywalker a dispărut. Primul Ordin, născut din cenușa Imperiului, urmărește uciderea lui Luke, ultimul cavaler jedi. Având sprijinul Republicii, Leia Organa conduce Rezistența, căutându-l pe Luke, care ar putea veni să o ajute să restabilească pacea și dreptatea în galaxie. Leia și-a trimis cel mai îndrăzneț pilot (Poe Dameron) într-o misiune secretă pe Jakku, unde un vechi aliat a descoperit un indiciu (un fragment de hartă) ce ar putea conduce la găsirea lui Luke.

Primul Ordin invadează planeta Jakku. Bătrânul aliat îi înmânează fragmentul de hartă lui Poe Dameron. Acesta vrea să plece cu nava sa, dar soldații imperiali îi avariază nava. Atunci el plasează fragmentul de hartă în droidul său, BB-8, pentru ca să nu ajungă în mâinile inamicului dacă el va fi prins. Bătrânul aliat este capturat și ucis de Kylo Ren, conducătorul Primului Ordin. Poe este capturat și el de Primul Ordin și este ținut prizonier. Folosind Forța, Ren reușește să afle de la Poe că fragmentul de hartă este într-un droid.

Un soldat imperial, Finn, refuză să urmeze ordinul lui Ren de a masacra localnicii care fuseseră luați prizonieri.

Rey, o căutătoare prin gunoaie, care locuia într-un pășitor imperial, îl salvează pe BB-8 din mâinile lui Teedo, care capturase droidul pentru a fi vândut pentru părți. BB-8 se roagă de salvatoarea lui să-l ia cu ea și aceasta acceptă până la urmă. Droidul îi spune că are o misiune secretă. Cineva îi oferă foarte multă mâncare în schimbul lui BB-8, dar Rey refuză. Acela dă ordin ca droidul să-i fie furat.

Soldatul imperial (Finn) hotărăște să dezerteze, iar pentru a reuși să fugă îi trebuia un pilot. El le spune gardienilor care se ocupau de Poe că Ren dorea să vorbească cu prizonierul. Apoi îl ia pe Poe și amândoi reușesc să fure o navă, cu care pleacă. Poe vrea să se întoarcă pe Jakku pentru a-și recupera droidul, dar nava lor este avariată de o rachetă a Primului Ordin și cade pe Jakku. Finn este nevătămat și încearcă să-l găsească și pe Poe în navă, dar nava este înghițită de nisip astfel încât Finn, rămas doar cu geaca lui Poe în mână, crede că acesta a murit.

Doi indivizi încearcă să-i fure droidul lui Rey, dar aceasta reușește să-i bată cu un băț lung pe care-l purta mereu cu ea. BB-8 vede geaca lui Poe și îi spune lui Rey că Finn furase acea geacă. Rey îl doboară cu bățul pe Finn. Finn pretinde a fi soldat al Rezistenței. Amândoi sunt urmăriți de soldații imperiali, dar reușesc să fure nava Șoimul Mileniului și să plece.

Dar Șoimul Mileniului este reperat și imobilizat de Han Solo, care împreună cu Chewbacca, capturează nava. Rey îi solicită ajutorul lui Han Solo pentru ca BB-8 să ajungă la Rezistență. Han Solo le spune că Luke Skywalker a plecat nu se știe unde pentru că a fost dezamăgit de un discipol (Ren, fiul Leiei, nepotul lui Luke), care s-a întors împotriva lui.

Han Solo le spune că vor merge la Maz Kanata pentru a căpăta de acolo o navă sigură, care să nu fie urmărită de Primul Ordin. Acolo Finn îi spune lui Rey că el nu se mai întoarce pe Jakku, că el este un fost soldat imperial care a dezertat pentru că a ales să nu omoare pe nimeni la comanda Primului Ordin.

Cineva îi anunță pe cei din Primul Ordin că BB-8 este acolo. Rey este capturată de Ren și dusă pe nava sa.

Rezistența sosește la fața locului și are loc o luptă. Ren își retrage trupele, sperând să scoată de la Rey ce avea nevoie cu ajutorul Forței, ținând cont că își dăduse seama că ea văzuse fragmentul de hartă.

Primul Ordin se hotărăște să distrugă Republica folosind o armă superputernică, care se alimenta de la soare. Câteva planete sunt distruse în întregime.

Han Solo, Chewbacca și Finn ajung pe planetă pentru a o salva pe Rey și a deconecta scuturile pentru ca navele Rezistenței să poată distruge un oscilator, care ar fi dus la distrugerea armei și a planetei.

Rey se hotărăște să încerce folosirea Forței pentru a se elibera și reușeste să-i convingă pe gardienii ei să-i dea drumul. Rey se întâlnește cu salvatorii ei.

Han Solo încearcă să-l atragă pe Ren, fiul lui și al Leiei de partea binelui, dar nu reușește și acesta, fidel maleficului Snoke căruia îi devenise discipol, îl omoară.

Scuturile sunt dezactivate și Poe distruge oscilatorul.

Ren se confruntă cu Finn și Rey. Ren îl rănește grav pe Finn. Rey îl învinge pe Ren, dar îl lasă în viață. Chewbacca vine și îi ia pe cei doi înainte de distrugerea planetei.

Premii

Câștigător

Premiile AFI (The American Film Institute): unul din cele 10 filme semnificative d.p.d.v cultural și estetic din 2015 [1]

Premiul BAFTA pentru Efecte Vizuale Speciale în 2016 acordate următorilor: Chris Corbould, Roger Guyett, Paul Kavanagh, Neal Scanlan [2]

Premiile Empire pentru 1.Cel Mai Bun Film SF 2.Cea Mai Bună Actriță Nouă: Daisy Ridley 3.Cel Mai Bun Actor Nou: John Boyega.4.Cel Mai Bun Regizor: J.J. Abrams 5.Cele Mai Bune Efecte Vizuale [3]

Florida Film Critics Circle: Premiul Breakout pentru interpretarea lui Daisy Ridley din Forța se trezește [4]

Premiul Grammy pentru Cea Mai Bună Coloană Sonoră (pentru Media Vizuală): John Williams [notehttps://variety.com/2017/music/news/grammy-award-non-televised-winners-2017-1201985918/][/note]

Premiile Jupiter: Cel Mai Bun Film Internațional din 2016 [5]

Motion Picture Sound Editors, Best Sound Editing: Music in a Feature Film [6]

Premiile MTV Movie: 1.Filmul Anului 2. Breakthrough Performance Daisy Ridley 3.Cel mai Bun Personaj Negativ: Adam Driver [7]

2016 Kids’ Choice Awards: Filmul Favorit [8]

Santa Barbara International Film Festival Variety Artisans Award – Visual Effects Patrick Tubach [9]

Premiile Saturn: 1.Cel Mai Bun Film SF 2.Cel Mai Bun Text:  Lawrence Kasdan, J. J. Abrams, and Michael Arndt 3.Cel Mai Bun Actor: Harrison Ford 4.Cel Mai Bun Actor în Rol Secundar: Adam Driver 5.Cea Mai Bună Muzică: John Williams 6.Cea Mai Bună Editare:Maryann Brandon și Mary Jo Markey 7.Cel Mai Bun Machiaj: Neal Scanlan 8.Cele Mai Bune Efecte Vizuale: Roger Guyett, Patrick Tubach, Neal Scanlan, and Chris Corbould

Screen Nation Film and Television Awards Interpretarea Masculină: John Boyega [10]

Teen Choice Awards Choice Movie:1. Villain: Adam Driver 2. Breakout Star: Daisy Ridley

Visual Effects Society 1. Outstanding Visual Effects in a Photoreal Feature Roger Guyett, Patrick Tubach, Paul Kavanagh, Chris Corbould și Luke O’Byrne 2. Outstanding Created Environment in a Photoreal Feature Yannick Dusseault, Mike Wood, Justin van der Lek și Quentin Marmier (for Falcon Chase / Graveyard) 3. Outstanding Virtual Cinematography in a Photoreal Project Paul Kavanagh, Colin Benoit, Susumu Yukuhiro și Greg Salter (for Falcon Chase / Graveyard) 4. Outstanding Models in a Photoreal or Animated Project Joshua Lee, Matthew Denton, Landis Fields, Cyrus Jam (for BB-8). [11]

Actori

Harrison Ford …         Han Solo

Mark Hamill   …         Luke Skywalker

Carrie Fisher   …         Princess Leia

Adam Driver   …         Kylo Ren

Daisy Ridley   …         Rey

Cailey Fleming           …         Young Rey

John Boyega   …         Finn

Oscar Isaac     …         Poe Dameron

Lupita Nyong’o          …         Maz Kanata

Andy Serkis    …         Supreme Leader Snoke

Domhnall Gleeson      …         General Hux

Anthony Daniels         …         C-3PO

Peter Mayhew …         Chewbacca

Joonas Suotamo         …         Chewbacca Double

Gwendoline Christie   …         Captain Phasma

Simon Pegg    …         Unkar Plutt [12]

Lansarea

Premiera filmului a avut loc pe 14 decembrie 2015 în Los Angeles, SUA

Durată

Filmul are 135 minute și 10 secunde. [13]

Regia

J. J. Abrams [14]

Scenariu

Lawrence Kasdan, J.J. Abrams & Michael Arndt [15]

Personaje

George Lucas [16]

Producători

Kathleen Kennedy

J. J. Abrams

Bryan Burk

Muzica

John Williams

Companiile producătoare

Lucasfilm Ltd.

Bad Robot Productions

Distribuția

Walt Disney Studios Motion Pictures

Buget

259[17]  -306 milioane de dolari [18]

Box-office

$2 069 521 700 dolari.[19]

Please follow and like us:

Note subsol:

 • 1. https://www.afi.com/award/afi-awards-2015/
 • 2. http://awards.bafta.org/award/2016/film
 • 3. https://www.empireonline.com/movies/news/empire-award-2016-winners-star-wars-mad-max/
 • 4. http://www.floridafilmcritics.com/2015/12/23/mad-max-fury-road-dominates-2015-florida-film-critics-awards/
 • 5. http://www.jupiter-award.de/stars/2016/die-gewinner-jupiter-award-2016,8328766,ApplicationArticle.html?ajax=1
 • 6. https://www.hollywoodreporter.com/lists/2016-golden-reel-winners-867184/best-sound-editing-music-score-in-a-feature-film-2/
 • 7. http://www.mtv.com/news/2864727/2016-mtv-movie-awards-winners-list/
 • 8. https://www.hollywoodreporter.com/lists/2016-kids-choice-award-nominees-867404/favorite-movie/
 • 9. https://sbiff.org/film-festival/celebrity-tributes/
 • 10. https://web.archive.org/web/20170404045734/http://www.thebritishblacklist.com/11th-screen-nation-film-and-television-awards-2016-nominations-announced-kojo-brenda-emmanus-host/
 • 11. https://web.archive.org/web/20160204003412/https://www.visualeffectssociety.com/14th-annual-ves-awards-winners
 • 12. https://www.imdb.com/title/tt2488496/fullcredits
 • 13. https://web.archive.org/web/20151218085121/https://bbfc.co.uk/releases/star-wars-force-awakens-film
 • 14. https://web.archive.org/web/20151218085121/https://bbfc.co.uk/releases/star-wars-force-awakens-film
 • 15. https://imsdb.com/scripts/Star-Wars-The-Force-Awakens.html
 • 16. https://imsdb.com/scripts/Star-Wars-The-Force-Awakens.html
 • 17. https://deadline.com/2016/03/star-wars-the-force-awakens-movie-profit-2015-lucasfilm-disney-1201726142/
 • 18. https://variety.com/2016/film/news/california-2015-movie-production-uk-spending-1201795800/
 • 19. https://www.boxofficemojo.com/title/tt2488496/

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.