Fotografie

Fotografie

Citare

Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării:

Enciclopedie.info, Fotografie, http://www.enciclopedie.info/fotografie/, (data citării)

Rezumat

Fotografia (photos-lumină, graphein-a desena) este ramura artistică apărută în 1825, în care imaginea obţinută cu ajutorul aparatului de fotografiat, este fixată ulterior pe un alt suport (hârtie fotografică, memoria calculatorului, diverse obiecte, etc). Fotografiile au o însemnată valoare sentimentală, istorică, estetică, științifică, juridică, etc. Fotografiile surprind obiecte, ființe (plante, animale, oameni), peisaje, locuri, etc. Fotografiile au un negativ și un pozitiv. Fotografiile pot fi alb-negru sau color. Fotografiile pot fi reale sau editate în funcție de anumite interese. Fotografiile pot fi restaurate fizic și digital. Astăzi fotografiile sunt prezente peste tot. Fotografiile digitale au cunoscut o dezvoltare exponențială. Fotografiile în format fizic pe hârtie fotografică s-au împuținat. S-a dezvoltat tehnica imprimării fotografiilor pe cele mai felurite obiecte personale.

Valoare

Fotografiile au o însemnată valoare sentimentală (grație conservării imaginilor cu cei dragi, cu peisajele, locurile și obiectele favorite), istorică (personalități, modă, arhitectură, locuri, etnografie, sport, mijloace de transport), estetică (oameni, peisaje, faună, floră, clădiri, etnografie, etc), științifică, juridică, etc.

Istoric

În prima jumătate a secolului al 19-lea apar primele fotografii.

cea mai veche fotografie din istorie
Prima fotografie din istorie. Autor: Nicéphore Niépce. Data: 1825. Locație: Biblioteca Națională a Franței (din 2002). Licenţa: Domeniul Public.

Prima fotografie din istorie a fost creată în 1825 de inventatorul francez Nicephore Niepce şi înfăţişează un om care conduce un cal.[1]

cea mai veche fotografie color
Prima fotografie color din istorie. Autori: James Clerk Maxwell şi Thomas Sutton. Data: 1861. Licenţă: Domeniul Public.

Prima fotografie color, înfăţişând o fundă din stofă, a apărut în 1861. Ea a fost concepută de fizicianul şi matematicianul scoţian James Clerk Maxwell şi realizată practic de fotograful Thomas Sutton.[2]

fotograf, artist francez, inventatorul dagherotipiei
Louis Daguerre, fotograf, artist francez, inventatorul dagherotipiei. Autor: Jean-Baptiste Sabatier-Blot. Data: 1844. Locaţia: George Eastman Museum, New York, SUA. Licenţa: Domeniul Public.

La sfârşitul anilor 80 au apărut fotografiile digitale, devenite uzuale după 2005.[3]

Fotografii subacvatice

Prima fotografie subacvatică a fost făcută în 1856 de englezul William Thompson.

Primele fotografii color subacvatice au fost făcute de botanistul W.H. Longley și fotograful Charles Martin în 1927.

Clasificare

Fotografiile clasice

Fotografiile s-au obţinut multă vreme prin imprimarea pe un film, care apoi era developat de obicei în centre specializate şi fotografiile selectate de pe film erau imprimate pe hârtie fotografică de diverse mărimi.

Fotografiile pe hârtie sau carton pot fi:

1.Fotografii obișnuite (pe hârtie fotografică)

2.Fotografii pe cărți poștale, felicitări

Femeie pe o felicitare franceză de Anul Nou. Autor: neidentificat. Licență: Domeniul Public.

3.Fotografii pe timbre

4.Fotografii în cărți (pe hârtie)

Fotografiile digitale

În cazul fotografiilor digitale, înregistrarea fotografiilor se face iniţial pe cardul de memorie al aparatului de fotografiat (sau în memoria aparatului foto sau a telefonului) şi apoi se descarcă în calculator, iar fotografiile descărcate sunt şterse de pe card (sau din memoria aparatului foto sau a telefonului) pentru a face loc altora noi.

După obiectul fotografiat

1.Fotografii ale unor obiecte

Obiecte, mijloace de transport, monumente, case, clădiri, etc. Sunt incluse aici și unele fotografii făcute la microscop. Fotografiile cu clădiri cu valoare arhitecturală reprezintă o categorie specială. Fotografiile cu obiecte destinate comercializării reprezintă o categorie distinctă. Fotografiile cu obiecte de muzeu reprezintă o categorie de interes. Fotografiile cu obiecte etnografice (vase, haine, etc) reprezintă o categorie aparte.

2.Fotografii de natură

Floră, faună, peisaje. Sunt incluse aici și unele fotografii făcute la microscop. Peisajele spațiale reprezintă o categorie specială. Fotografiile macro cu faună sau floră reprezintă un domeniu distinct.

3.Fotografii cu oameni

Persoane sau grupuri, persoane îmbrăcate în costume populare, personalități, persoane care fac sport, care muncesc, care se distrează, etc.

4.Fotografii digitale

Tânără frumoasă. Autori: Sipa (imaginea originală), Vladimir Maftei. Licență: Domeniul Public.

Au în prim plan obiecte, animale, plante, peisaje, oameni construiți pe calculator.

După numărul de culori

Fotografii alb-negru

Fotografiile color

Pot pune în valoare peisajele, flora, fauna, pietrele, îmbrăcămintea, picturile, obiectele colorate, etc.

Negativ și pozitiv

Fotografiile clasice aveau un negativ și un pozitiv. Negativul era pe hârtie, sticlă sau mai târziu pe un material plastic special. După negativ se scoteau ulterior oricâte pozitive (pe tablă, hârtie fotografică). La fotografiile alb-negru, pe imaginea de pe negativ părțile luminoase apar întunecate, iar părțile întunecate apar luminoase. Imaginea de pe pozitiv este normală.

Data

Dacă nu există o dată menționată pe spate sau pe față, stabilirea aproximativă a datei se face pe baza anumitor indicii:

1.Vechimea hârtiei (cartonului) fotografice

2.Aspectul vestimentar (moda se schimbă o dată la 20-30 ani)

3.Vechimea timbrului de pe spate (la unele fotografii vechi se lipea un timbru pe spate)

4.Limbajul folosit de atelierul fotografic (limba se schimbă la 30-40 ani)

Recorduri

Dimensiuni

Cea mai mare fotografie era în 2015 o fotografie cu Muntele Mont Blanc, care măsura 365 Gigapixeli.[4]

Preț

Cea mai scumpă fotografie, care a costat 6,5 milioane de dolari, înfățișează un peisaj din canionul Antelope din Arizona.[5]

Accesibilitate

Fotografiile au devenit mai accesibile în perioada interbelică, apoi în anii 70, iar apoi în era digitală, după 2005.

Restaurare

Fotografiile fizice se deteriorează în timp, dar multe dintre ele pot fi restaurate fizic și digital. Restaurarea fizică presupune curățarea, lipirea părților fotografiei dacă este ruptă, etc. Restaurarea digitală presupune curățarea digitală, înlăturarea cutelor fotografiei, restabilirea culorilor originale sau introducerea unora apropiate de culorile originale, refacerea unor structuri anatomice distruse pe baza anatomiei umane.

Reale sau editate

Fotografiile pot surprinde realități sau pot fi editate în funcție de diverse interese. Unele regimuri totalitare obișnuiau să prezinte ca reale unele fotografii editate (de exemplu un conducător fără popularitate este înfrumusețat și întinerit). Alteori unii oameni editează fotografii și le prezintă drept reale pe internet pentru amuzament și popularitate. Alteori vedetele își angajează specialiști pentru a le întineri și înfrumuseța imaginile din ziare, reviste, cărți sau de pe diverse site-uri.

Omniprezență

Cărțile, cărțile poștale, timbrele, revistele, ziarele, site-urile, comerțul, reclamele folosesc fotografiile pe scară largă. Înainte de apariția fotografiilor, diverse obiecte, ființe, erau desenate sau pictate de artiști dacă se dorea conservarea imaginilor.

Bibliografie

Britannica, History of photography, https://www.britannica.com/technology/photography

 

Articole înrudite

Artă

Cinematografie

Internet

Mass-media

Turism

Divertisment

Culori

fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie fotografie

Please follow and like us:

Note subsol:

  • 1. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1885093.stm
  • 2. https://adevarul.ro/locale/zalau/prima-fotografie-color-lume-fost-facuta-reprezenta-ea-1_59be21b95ab6550cb840d525/index.html
  • 3. Britannica. History of photography, https://www.britannica.com/technology/photography/Contemporary-photography-c-1945-present
  • 4. https://edition.cnn.com/travel/article/worlds-largest-photo-mont-blanc-feat/index.html
  • 5. https://www.mediafax.ro/cultura-media/record-cea-mai-scumpa-fotografie-vanduta-vreodata-imaginea-unui-canion-din-arizona-6-5-milioane-de-dolari-foto-13715850

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.