Ioil

Ioil

Rezumat

Ioil este una din cele 39 cărți ale Vechiului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Este o carte profetică. Pune accent pe pocăință.

Autor

Autorul este profetul Ioil (tradus „Iahvé este Dumnezeu“), fiul lui Petuel. A mai existat un Ioil, care era un fiu al lui Samuel (1 Reg 8.2). Este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe 19 octombrie.

Data

Data este incertă. Unii cred că scrierea ar fi fost scrisă în sec al 8-lea. Alții susțin că datează din timpul exilului babilonic, sau chiar după exil.

Locația

Se pare că a trăit în Ierusalim.

Conținut

Popoarele războinice

În Israel niște popoare războinice au provocat un dezastru general. Ele sunt simbolizate prin 3 feluri de lăcuste și niște zburătoare.(1.4). Popoarele respective sunt: asirienii, babilonienii, medo-perșii și macedonenii.

Îndepărtarea dușmanilor

Dumnezeu promite îndepărtarea dușmanului de la miazănoapte (2.20).

Egiptul va fi pustiit și Edomul va deveni de nelocuit din pricina silniciilor împotriva fiilor lui Iuda, pentru că au vărsat sânge nevinovat. (4.19)

Fiii și fiicele locuitorilor Tirului, Sidonului și filistenilor vor fi vânduți feciorilor lui Iuda, care îi vor vinde mai departe sabeenilor, popor foarte îndepărtat. Aceasta va fi pedeapsa pentru faptul că aceste popoare i-au vândut grecilor pe fiii lui Iuda și pe cei ai Ierusalimului, ca să-i depărteze de țara lor.(4.4-8)

Îndemn la pocăință

Dumnezeu cere pocăință, întoarcerea la El cu postiri, plâns, tânguire și sfâșierea inimilor, nu a hainelor. (1.8, 13, 14, 2.12, 13)

Iisus Hristos

Iisus Hristos este Învățătorul Dreptății (2.23)

Stilistica

Limba este corectă, elegantă.

Cartea are virtuți literare: sunt folosite comparațiile, îndemnurile, exclamațiile, întrebările retorice.

Comparații

Căci un popor a năvălit în ţara mea, puternic şi fără de număr; dinţii lui ca dinţii de leu, iar fălcile, ca fălcile de leoaică.(1.6)

Tânguieşte-te ca o fecioară încinsă cu sac după bărbatul din tinereţea ei! (1.8)

„O, ce zi! Căci aproape este ziua Domnului şi vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic.

Precum zorile se revarsă pe deasupra munţilor, tot aşa dă năvală un popor numeros şi puternic, cum n-a mai fost niciodată şi cum nu va mai fi după el până în anii vremurilor celor mai îndepărtate.(2.2)

Pământul este înaintea lui ca grădina raiului, iar după trecerea lui, pustiu înfricoşător, căci nimic nu scapă din faţa lui.(2.3)

Se aud ca un duruit de care de război, care se avântă în goană pe creştetul munţilor, ca pârâitul flăcărilor care mistuie o mirişte, ca o oştire puternică aşezată în linie de bătaie.(2.5)

Înaintea lui popoarele tremură de spaimă, toate feţele ard ca văpaia.

Aleargă ca nişte viteji; ca războinicii încercaţi se avântă peste ziduri; om după om îşi urmează calea, fără ca vreunul să se rătăcească.(2.6-7)

Soarele se va întuneca şi luna va fi roşie ca sângele, înainte de venirea zilei celei mari şi înfricoşătoare a Domnului.(3.4)

Îndemnuri

Povestiţi-le feciorilor voştri, iar ei feciorilor lor, iar aceia neamului care va veni după ei! (1.3)

Tânguieşte-te ca o fecioară încinsă cu sac după bărbatul din tinereţea ei! (1.8)

Sunaţi din trâmbiţă în Sion, strigaţi din răsputeri în muntele cel sfânt al Meu, ca să se cutremure toţi locuitorii ţării! Căci vine ziua Domnului; iată ea este aproape;(2.1)

Sunaţi din trâmbiţă în Sion, gătiţi postiri sfinte, prăznuiţi sărbătoarea cea pentru toţi! (2.15)

Adunaţi poporul, vestiţi o adunare sfântă, strângeţi laolaltă pe bătrâni, aduceţi copiii şi pruncii care sug la sân; să iasă mirele din cămara lui şi mireasa din iatacul ei!(2.16)

Nu te teme, tu ţară, bucură-te şi te veseleşte, căci Domnul a făcut lucruri mari!(2.21)

Exclamații

„O, ce zi! Căci aproape este ziua Domnului şi vine ca o pustiire de la Cel Atotputernic.(1.15)

Prinosul şi jertfa cu turnare nu mai sunt în templul Domnului! Preoţii, slujitorii Domnului, sunt în mare jale.(1.9)

Cum gem vitele! Cirezile de boi mugesc, căci nu află nicăieri păşune; chiar şi turmele de oi sunt în mare lipsă.(1.18)

Întrebări retorice

Oare nu ni s-a luat hrana de sub ochii noştri, bucuria şi veselia din templul Dumnezeului nostru? (1.16)

Ziua Domnului este mare şi înfricoşătoare foarte şi cine va putea sta împotriva ei? (2.11)

Ce-Mi căutaţi ceartă voi, Tirule şi Sidonule, împreună cu toate ţinuturile Filisteii? Oare vreţi să vă răzbunaţi împotriva Mea? Dacă vreţi să vă răzbunaţi asupra Mea, îndată voi face să cadă răzbunarea asupra capetelor voastre.(4.4)

Citări

Apostolul Petru se referă la cuvintele lui Ioil (FA 2.17-21, Ioil 3.1). Apostolul Pavel îl citează pe Ioil (Rom 10.13, Ioil 3.5).

Bibliografie

Biblia ortodoxă, cu prefață de patriarhul Teoctist, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, București

Vladimir Prelipcean, Gheorghe Barna, Nicolae Neaga, Mircea Chialda- Studiul Vechiului Testament, manual pentru Facultățile Teologice, pag 228-232

Nicolae Ciudin- Studiu Vechiului Testament, pag 215-218, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2002, București

Biblia, traducerea lui Valeriu Anania, Introducere la Cartea Profetului Miheia, https://www.dervent.ro/biblia.php

 

Ioil Ioil Ioil Ioil Ioil Ioil Ioil

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.