Miheia

Miheia

Rezumat

Miheia este una din cele 39 cărți ale Vechiului Testament și una din cele 66 cărți ale Bibliei. Este o carte profetică. Are o tematică socială, dar conține și valoroase îndemnuri duhovnicești generale.

Autor

Autorul este profetul Miheia (în evreiește Micaia sau Mica sau Micaichu, tradus prin ,,cine este ca Iahve?) din Moroșet(1.1), în Regatul de Sud. A mai existat un profet care a purtat numele de Mica, care era fiul lui Imla și care a fost activ în timpul domniilor lui Ahab și Iosafat. (3Regi22.8, 2 Par 18.7), în Regatul de Nord.

Data

Cartea a fost scrisă în timpul domniilor lui Iotam, Ahaz și Iezechia (cca 730-683 î.Hr), regii Iudei, când profetul a avut vedenie pentru Samaria și Ierusalim (1.1). A fost contemporan cu profetul Isaia.

Cuprins

Păcate incriminate

Miheia incriminează următoarele păcate:

-deposedarea silnică de țarini și case (2.2, 2.9, 6.10)

-jefuire (2.8)

-jupuirea oamenilor de către căpetenii și judecători (3.1-4)

-săvârșirea de nedreptăți de către căpetenii și judecători (3.9-10)

-primirea de plocoane la judecată de către căpetenii (3.11, 7.3)

-primirea de bani de către judecători (7.3)

-primirea de plată pentru învățătură de către preoți (3.11)

-prorocii sunt mânați de interese materiale 3.5,11

-îmbogățirea prin activități imorale 6.10, 6.12

– micșorarea efei 6.10

-folosirea cântarelor nedrepte, măsluite 6.11

-folosirea greutăților înșelătoare, măsluite 6.11

-crime 7.2

-idolatria (sau desfrânarea) 1.7, 5.12-13

-hula: 7.10

– vrăjitorie și ghicitorie 5.11

– mândria 2.3

-minciuni și viclenie 6.12

-cel mare grăiește după pofta sufletului său 7.3

Degradare morală accentuată

Profetul constată o degradare morală accentuată în societate astfel încât nu mai poți găsi un om cucernic sau drept (7.2). ,,Cel mai bun dintre ei este ca un spin, cel mai cinstit dintre ei e mai rău decât un gard de mărăcini (7.4).

Dumnezeu

Dumnezeu este Stăpânul a tot pământul (4.13), este Dumnezeu cel Preaînalt (6.6). Dumnezeu este iertător, îndurător, milostiv (7.18-20).

Iisus

Iisus Hristos se va naște în Betleem Efrata. El va fi Stăpânitor peste Israel. Obârşia Lui este dintru început, din zilele veşniciei (5.1). ,,El va fi voinic şi va paşte poporul prin puterea Domnului, întru slava numelui Domnului Dumnezeului Său şi toţi vor fi fără de grijă, iar El va fi mare, până la marginile pământului.(5.3)

Dumnezeu cere virtuți importante

Dumnezeu cere de la oameni dreptate, iubire și milostivire și smerenie în fața Lui (6.8). Jertfele au o importanță secundară (6.7).

Nădejdea în Dumnezeu, nu în oameni

Omul nu trebuie să-și pună nădejdea în prieteni, apropiați, iubită sau familie. ,,Feciorul defaimă pe tatăl său şi fiica se scoală împotriva mamei sale. ,,Dușmanii omului sunt cei din casa lui. Omul trebuie să-și pună nădejdea doar în Domnul Dumnezeu.(7.5-7)

Zilele de apoi

În zilele de apoi va fi o pace absolută: neamurile vor renunța total la luptele cu alte neamuri. Săbiile vor fi prefăcute în fiare de plug și lăncile în cosoare.(4.3-4)

Limba

Limba este pură și corectă.

Stilul

Sunt folosite multe comparații.

Comparații

Voi scoate urlete ca șacalii și țipete ca struții. (1.8)

Îţi voi aduce un nou cuceritor ţie care locuieşti în Mareşa; strălucirea Israelului va merge până la Odolam!

Fii pleşuvă şi te rade pentru copiii tăi cei dragi, măreşte-ţi pleşuvia ca a vulturului, căci ei au fost duşi în robie, departe de tine! (1.15,16)

Mai înainte ca să năvălească Salmanasar voi jefuiţi ca la război pe cei care merg cu încredere pe calea lor;(2.8)

Te voi aduna pe tine, Iacove tot, voi strânge laolaltă ceea ce a mai rămas din Israel! Îl voi aduna ca pe oile ce sunt în mare primejdie, ca pe o turmă în mijlocul unei nenorociri. Spăimântaţi, ei vor fugi departe de locul prăpădului! (2.12)

Deci, din pricina voastră, Sionul va fi arat cu plugul ca o ţarină şi Ierusalimul va fi prefăcut într-un morman de ruine şi muntele templului va ajunge o înălţime acoperită cu pădure!” (3.12)

Sufere dureri de naştere şi zvârcoleşte-te ca o femeie în chinuri, fiică a Sionului, căci vei ieşi din cetate şi te vei sălăşlui în câmp şi te vei duce în Babilon. Acolo tu vei fi izbăvită şi acolo te va răscumpăra Domnul din mâna vrăjmaşilor tăi.(4.10)

Acum s-au adunat la tine neamuri fără de număr, care zic: „Pângărită să fie, şi ochii noştri să privească nesăţioşi Sionul!”

Dar ele nu cunosc cugetele Domnului şi nu pricep sfatul Lui, că El le-a adunat ca snopii pe arie.(4.11-12)

Iar restul lui Iacov va fi în mijlocul multor popoare ca roua de la Domnul şi ca bura de ploaie pe iarbă, care nu se bizuie pe nimeni şi nu aşteaptă ajutor de la fiii oamenilor. Şi va mai fi restul lui Iacov, între popoare multe, ca un leu între dobitoacele din pădure şi ca un pui de leu în turma de oi, care trece, calcă în picioare şi pradă, fără ca nimeni să-i poată smulge prada(5.6,7)

Cel mai bun dintre ei este ca un spin, cel mai cinstit dintre ei este mai rău decât un gard de mărăcini.(7.4)

Să vadă vrăjmaşa mea şi să se ascundă de ruşine, ea care-mi spunea: „Unde este Domnul Dumnezeul tău?” Ochii mei se vor uita la ea, şi ea va fi călcată în picioare ca noroiul de pe uliţe.(7.10)

Ca în ziua când ai ieşit din ţara Egiptului îţi voi arăta lucruri minunate!

Vedea-vor neamurile şi se vor ruşina, cu toată puterea lor; vor pune mâna la gură, iar urechile lor vor fi cuprinse de surzenie.

Vor linge pulbere ca şerpii, ca şi târâtoarele pământului vor fi cuprinse de spaimă, ieşind din ascunzişurile lor; vor veni tremurând către Domnul Dumnezeul nostru şi se vor înfricoşa de Tine.(7.15-17)

Întrebare retorică

Cine este Dumnezeu ca Tine, Care ierţi fărădelegea şi treci cu vederea păcatele restului moştenirii Tale? Mânia Lui nu ţine totdeauna, căci El iubeşte îndurarea.(7.18)

Citări

Iisus Hristos îl citează pe Miheia când spune: ,,Și dușmanii omului vor fi casnicii lui. (Mt 10.36, Mi 7.6).

Membrii Sinedriului îi spun lui Irod că Betleemul Iudeii este locul de naștere al lui Mesia pe baza prorociei lui Miheia (Mt 2.1-6, Mih 5.1).

Prorocia lui Miheia este invocată de unii din bătrânii poporului care spun că, așa cum Miheia nu a fost omorât pentru prorocia sa de regele Iezechia, nici Ieremia nu trebuie să fie omorât pentru cuvintele sale. Preoții și prorocii doreau moartea lui Ieremia, dar căpeteniile și unii din bâtrânii poporului nu.(Ieremia, cap 26)

Bibliografie

Biblia ortodoxă, cu prefață de patriarhul Teoctist, Editura Institului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 1997, București

Vladimir Prelipcean, Gheorghe Barna, Nicolae Neaga, Mircea Chialda- Studiul Vechiului Testament, manual pentru Facultățile Teologice, pag 242-246

Nicolae Ciudin- Studiu Vechiului Testament, pag 227-230, Editura Institului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, 2002, București

Biblia, traducerea lui Valeriu Anania, Introducere la Cartea Profetului Miheia, https://www.dervent.ro/biblia.php

 

Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia Miheia

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.