Pământ (planetă)

Pământ (planetă)

Citare

Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării:

Enciclopedie.info, Pământ (planetă), http://www.enciclopedie.info/pamant-planeta/, (data citării)

Rezumat

Pământul văzut din spaţiu. Autor: unul din membrii echipajului unei nave spaţiale. Data: 7 decembrie 1972. Locaţia: o navă spaţială. Licenţă: Domeniul Public . Sursa: NASA, https://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_329.html

Pământul este planeta creată de Dumnezeu la începutul creaţiei universului, fiind locul unde apoi au fost aşezate celelalte creaţii ale lui Dumnezeu: iarba, pomii roditori, animalele şi omul. Pământul este singura planetă locuită din univers. Pământul este aproximativ rotund, se învârte în jurul axei sale (în cca 24 de ore) şi în jurul Soarelui (în cca 365 zile). Are o rază de de 109 ori mai mică decât cea a Soarelui şi un diametru de aproape 4 ori mai mare decât cel al Lunii. Pământul primeşte energie şi lumină de la Soare. Energia geotermală este una din energiile regenerabile. Ea este însă foarte puţin exploatată.

Forma

Gânditorul grec antic Aristotel (384-322 î.Hr), din secolul al IV-lea î.Hr, a observat că în timpul eclipselor de lună umbra Pământului pe Lună este circulară, de unde a dedus că Pământul e rotund.

Când o corabie se îndepărtează de ţărm, întâi dispare din vedere corabia şi apoi catargul, ceea ce arată că Pământul e rotund.

La începutul secolului al XVI-lea Magellan (1480-1521), navigator şi explorator portughez, a navigat mereu spre apus şi a ajuns de unde a plecat, ceea ce demonstrează că Pământul e rotund.

Fotografiile Pământului făcute de la mari înălţimi, de pe rachete, demonstrează rotunjimea Pământului.

Newton (1642-1727), fizician, matematician, astronom şi teolog englez,  a observat că Jupiter, care se roteşte în jurul axei sale, este turtit. Deci şi Pământul, care şi el se roteşte în jurul axei sale, trebuie să fie şi el turtit.

Măsurătorile ulterioare au confirmat raţionamentul lui Newton. Pământul are o formă apropiată de cea a elipsoidului de revoluţie, numită formă de geoid.

Dimensiuni

Raza medie a Pământului este de 6370 km. Raza medie a Pământului este de 109 ori mai mică decât cea a Soarelui. Diametrul Lunii reprezintă 0,27 din diametrul Pământului.

Interior

Cercetarea directă a interiorului se face greu căci depresiunile naturale pot avea maximum 10 km (lângă insulele Mariane din Pacific), iar forajele pot ajunge până la 12,376 km.[1]

Forajele au demonstrat că temperatura Pământului creşte spre interior: după 30-40 m adâncime temperatura creşte cu fiecare 3 grade Celsius la fiecare 100 m adâncime.

Mişcarea de revoluţie

Copernic (1473-1543; numele polonez fiind Kopernik Mikolaj), astronom polonez, a susţinut mişcarea Pământului în jurul Soarelui. Această mişcare a fost confirmată ulterior şi se numeşte mişcare de revoluţie. Mişcarea de revoluţie a Pământului durează 365 de zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde (anul sideral)[2]

Mişcarea de rotaţie

Pământul se învârteşte în jurul axei sale cu perioada de aproximativ 24 de ore.(23 ore 56 minute şi 4 secunde)[3]

Energia geotermală

Centrala Geotermală Nesjavellir
Centrala Geotermală Nesjavellir (Islanda). Autor: Gretar Ívarsson (geolog la Nesjavellir). Data: 6 octombrie 2006. Licenţa: Domeniul Public.

Energia geotermală este energia Pământului care constă în ape calde sau fierbinţi, abur sau căldură. Energia geotermală este una din energiile regenerabile. Este folosită pentru încălzire, ca apă menajeră, în staţiunile balneoclimaterice, în sere, în crescătoriile de peşti, în industrie, şi se poate converti şi în energie electrică. Energia geotermală se poate folosi fie direct, fie prin pompele de căldură, fie prin generarea de curent electric. Deşi energia termală a fost folosită din cele mai vechi timpuri, folosirea ei pe scară largă începe din sec al XX-lea.[4]La sfârşitul lui 2013 erau operaţionali pe glob puţin peste 12 000 MW.[5]În 2016 piaţa globală a energiei geotermale a atins 13,3 GW.[6]

Bibliografie

Biblia, Facerea, capitolul 1.1- 3.24 http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea

Gheorghe Chiş- Astronomie, manual pentru clasa a XII-a, pag 4, 15-16, 22, 28, 47, 48, 86, Editura Didactică şi Pedagogică, 1998

 

Articole înrudite

Energie geotermală

Soare

Lună

 

Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă) Pământ (planetă)

Please follow and like us:

Note subsol:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.