Politică
Citare
Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării:
Enciclopedie.info, Politică, http://www.enciclopedie.info/politica/, (data citării)
Definiţie
Politica este domeniul în care puterea de stat se exercită asupra cetăţenilor statului în vederea funcţionării societăţii. Puterea de stat se exercită prin intermediul unor instituţii (preşedinţie/monarhie, parlament, guvern) în baza unor reguli (constituţia şi legile ţării).
Factori care influenţează politicul
În ţările democratice presa, justiţia şi opinia publică pot avea o anumită influenţă pozitivă asupra politicului, în regimurile autoritare sau totalitare această influenţă fiind minoră sau inexistentă. Uneori doar presiunile internaţionale, care includ sancţiuni economice severe, pot împiedica anumite iniţiative absolut revoltătoare din partea politicienilor aflaţi la putere în anumite state, inclusiv în statele considerate în general democrate.
Fenomene cu mare impact la public
Adeseori doar deficienţele foarte grave (de exemplu prăbuşirea unui plafon într-o şcoală), abaterile grave de la lege (unele filmate cu camera ascunsă, alteori fiind vorba de investigaţii jurnalistice cu camera la vedere), accidentele (accidente de muncă, fenomene naturale extreme: incendii, inundaţii, cutremure, alunecări de teren, avalanşe, etc), descoperirea unor furturi uriaşe din bani publici, infracţiunile grave cu mare impact la public (de exemplu infracţiuni sexuale grave sau infracţiunile cu violenţă), decesele unor oameni nevinovaţi, manifestaţiile de amploare determină acţiunile eficiente de rezolvare a problemelor, ca urmare a presiunii opiniei publice.
Alegerea politicienilor
Parlamentarii sunt aleşi de popor în ţările democratice, dar de multe ori posturile eligibile de pe liste sunt cumpărate de unii parlamentari, care caută apoi să-şi recupereze investiţia prin furturi din banul public. Politicienii numiţi în diverse instituţii ale statului (guvern, bănci de stat, etc) ajung în astfel de funcţii în multe situaţii pe baza unor sume de bani, a relaţiilor de rudenie sau prietenie, a obedienţei faţă de şeful partidului şi uneori a unor favoruri sexuale în cazul femeilor, iar adeseori competenţa acestor politicieni este deficitară sau chiar absentă.
Lumea politicii
Zona politică este marcată de corupţie şi infracţionalitate, fenomene care au o prezenţă semnificativă şi în ţările democratice, confirmând zicala ,,Puterea corupe”. Compromisurile frecvente din zona politică au dus la cristalizarea vorbei: ,,Politica e o curvă”. Mercantilismul extrem din politică se regăseşte în expresia ,,lupta pentru ciolan”, sursa de bani fiind denumită metaforic în popor ,,ciolan” sau ,,borcanul cu miere”. Adeseori politicienii nu doresc să-şi abandoneze posturile plătite bine chiar când fac greşeli majore, ei preferând să se agaţe de scaun. Conflictele dintre politicieni sunt rareori ideologice, fiind de multe ori conflicte de putere cu privire la posturi foarte bine plătite, din care banul public poate fi furat relativ uşor.
Politicienii sunt adesea consideraţi de popor ipocriţi, demagogi, cameleonici, nepăsători, oportunişti şi hoţi, ceea ce este real în multe cazuri. Integritatea şi patriotismul lipsesc adesea de la vârful politicii. Există şi unii politicieni buni gospodari, mai ales pe plan local, care reuşesc să facă multe lucruri de ispravă (grădiniţe, şcoli, spitale, biserici, parcuri pentru copii, terenuri de sport, drumuri, introducerea de facilităţi moderne, ajutorarea săracilor, a bolnavilor săraci) pentru popor, confirmând zicala ,,Omul sfinţeşte locul”.
Regimuri politice
Regimurile democratice posedă, de regulă, mecanisme şi instituţii capabile să se opună cu succes abuzului nesfârşit de putere şi instaurării totalitarismului politic discreţionar. Cazul lui Hitler, care a ajuns la putere în mod democratic, a fost o excepţie profund regretabilă. Democraţia a fost şi este cea mai bună organizare politică din istorie.
Istoria politică, o reconstrucţie subiectivă, adesea idealizată
Istoria politică, care se învaţă în şcoli, este o reconstrucţie subiectivă, bazată pe interpretarea unor dovezi materiale şi este adesea marcată de subiectivismul politic al celor care o interpretează. Acest subiectivism supralicitează partea spirituală, nobilă, patriotică a unor conducători şi neglijează sau minimalizează motivaţiile general umane de categorie inferioară: banii, puterea şi faima. Subiectivismul de această factură este cel mai pronunţat în societăţile cu conducere asupritoare şi nedreaptă, dar se regăseşte şi în societăţile democratice. În general nobleţea idealurilor se regăseşte rar la oamenii politici. Istoria politică reală conţine şi o parte nevăzută, care este ascunsă intenţionat de oamenii politici, dar care în unele cazuri iese la iveală din documentele secrete ale organelor militare şi de securitate, cel mai adesea parţial şi după minimum 3-4 decenii. Această parte nevăzută este adesea legată de mobilurile general umane inferioare: dorinţa de avere, putere şi faimă.
Politicul şi nivelul de trai
Politicul şi economicul au un rol hotărâtor în ceea ce priveşte nivelul de trai al oamenilor.
Relaţia cu economia
Politicul are o influenţă considerabilă în economie pentru că furnizează legile concrete (impozitarea, salarizarea personalului bugetar, salariul minim pe economie, etc) după care funcţionează economia şi dictează mersul domeniilor economice publice (energie, gaz, păduri publice, bogăţiile subsolului aflate în proprietate publică, transport public, plaje, etc). În plus, politicul gestionează educaţia publică şi sistemul medical public, poliţia, administraţia, televiziunea publică, radioul public, ziarele finanţate de la buget, muzeele şi parţial şi biserica.
Firmele căpuşă
În general există o sumedenie de firme căpuşă care sunt în strânsă legătură cu zona politică şi care parazitează activitatea economică a statului. Aceste firme căpuşă au parte de un tratament preferenţial contra cost în sensul că câştigă licitaţiile pentru executarea a diverse lucrări publice (autostrăzi, străzi, pasaje, etc) graţie înţelegerilor pe bani făcute cu diverşi oameni politici, iar în plus aceste lucrări sunt făcute adesea cu mari întârzieri şi cu probleme grave de calitate.
Relaţia cu justiţia
Justiţia controlează parţial politicul pentru că poate judeca şi politicieni, dar adeseori politicul este înclinat să modifice legislaţia pentru acoperirea unor infracţiuni (în special furturi) înfăptuite de unii politicieni. De asemenea, unii politicieni reuşesc să mituiască poliţişti, judecători pentru a scăpa de pedeapsă sau a avea o pedeapsă mai mică, recurg uneori la ameninţarea martorilor, mituiesc martori mincinoşi pentru a vicia procesele în care sunt implicaţi.
Relaţia cu presa
Politicul este cenzurat şi de jurnalişti, care demască adeseori infracţiunile comise de unii politicieni şi care comentează deciziile din sfera politicului.
Corupţia
Corupţia din sistemul politic este în general ridicată pe glob, fiind mult mai răspândită în ţările mai sărace.[1][2]
Nivelul de trai
Politicul are o influenţă majoră asupra nivelului de trai al oamenilor chiar şi în statele dezvoltate, iar în celelalte state are o influenţă hotărâtoare pentru majoritatea cetăţenilor.
Războaie
Politicienii decid angajarea statelor în războaie, care au o cauză financiară în cele mai multe cazuri.(Iacov 4.1-3)
Relaţiile dintre state
Relaţiile dintre state se conturează în funcţie de interese economice şi nu în funcţie de afinităţi sau anumite valori morale comune.
Imagini
Articole înrudite
politică politică politică politică politică politică politică politică politică politică politică politică
Note subsol:
- 1. Agerpres, 25 ianuarie 2017, https://www.agerpres.ro/externe/2017/01/25/transparency-international-romania-pe-locul-57-la-nivel-global-in-raportul-anual-privind-indicele-de-perceptie-a-coruptiei-10-32-39
- 2. Transparency International, Corruption Perceptions Index 2016, http://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2016#table