Radioul în România

Radioul în România

Posturi

În prezent principalele posturi de radio sunt: Digi FM, Europa FM, Radio Guerilla, Kiss FM, Naţional FM, Radio România Actualităţi (postul public), Radio România Cultural (post public cultural), Romantic FM şi Radio Trinitas (post creştin ortodox).

Radio România Actualităţi

Radio România Actualităţi (postul public) s-a înfiinţat în 1928 sub numele de ,,Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România”. În perioada comunistă radioul public a devenit cenzurat şi subordonat ideologiei comuniste.

Vocea Americii

Postul ,,Vocea Americii” a fost înfiinţat în 1942 de guvernul american. Emite din Washington. Autorităţile comuniste din multe ţări comuniste au bruiat frecvent emisiunile postului, inclusiv în România.

Radio Europa Liberă

Radio Europa Liberă a fost înfiinţat în 1949 de către guvernul SUA. Sediul de bază era la Munchen, în Germania. Postul emitea în ţările comuniste est-europene. Autorităţile comuniste din multe ţări est-europene bruiau adesea emisiunile postului. Radio Europa Liberă a încetat să emită pentru România în 2008, dar a început să emită din nou din decembrie 2018.[1]

În 1987 Vlad Georgescu a decis să citească fragmente din cartea ,,Orizonturi roşii” a lui Pacepa, o carte extrem de critică la adresa lui Ceauşescu, la Radio Europa Liberă, în 1987. În 1988 a fost diagnosticat cu cancer şi a murit în 1988. Noel Bernard şi Radu Gorun (Mihail Cismărescu pe numele adevărat) au murit amândoi de cancer (23 decembrie 1981, celălalt pe 26 februarie  1983). Preda Bunescu moare și el în aceeași perioadă. Cornel Chiriac a fost înjunghiat mortal în 1975 de oamenii Securităţii comuniste. Emil Georgescu a fost şi el înjunghiat în plămâni, a supravieţuit, dar a murit mai târziu de cancer la plămâni. Paul Goma a fost şi el ţinta unor încercări de atentate, dar acestea au eşuat. Crimele și tentativele de omor au fost comise de oamenii Securităţii din ordinul lui Nicolae Ceauşescu.[2] Oamenii Securităţii au încercat şi lichidarea Monicăi Lovinescu pe 18 noiembrie 1977, dar aceasta a apucat să ţipe, cineva a vrut să intervină şi cei doi securiști au fugit.[3]

Jurnalişti radio

Printre cei mai cunoscuţi jurnalişti radio se numără: Paul Grigoriu, Iosif Sava, Andrei Gheorghe şi Daniel Buzdugan.

 

Please follow and like us:

Note subsol:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.