Soare

Soare

Citare

Dacă vreţi să citaţi acest articol copiaţi textul de mai jos, adăugând la sfârşit data citării:

Enciclopedie.info, Soare, http://www.enciclopedie.info/soare/, (data citării)

Rezumat

Apus la mare. Sursa: Pixabay. Licenţă: Domeniul Public.

Soarele este luminătorul mare al Pământului şi cârmuitorul zilei. Este unul din cei doi luminători, luminătorul mic şi cârmuitorul nopţii fiind Luna. Luminătorii despart ziua de noapte şi sunt semne pentru a deosebi anotimpurile, zilele şi anii. Soarele şi Luna au fost făcute de Dumnezeu în ziua a patra.(Facerea 1.14-19) Soarele răspândeşte lumină şi căldură pe Pământ, făcând posibilă viaţa tuturor făpturilor.

Mişcarea de revoluţie

Pământul şi alte opt planete se învârt în jurul Soarelui. Pământul efectuează mişcarea de revoluţie (în jurul Soarelui) în 365 zile, 6 ore, 9 minute şi 9 secunde (anul sideral).

Copernic, (1473-1543; Kopernik Mikolaj), astronom polonez,  a afirmat că cele 9 planete, printre care şi Pământul, se învârt în jurul Soarelui. Teoria lui a fost confirmată în secolul al XVII-lea. Opera sa principală a fost:,, Despre mișcările de revoluție ale corpurilor cerești”.

În jurul Soarelui gravitează 9 planete mari, care nu au lumină proprie. Ele sunt văzute graţie luminii solare pe care o reflectă. În ordinea distanţelor până la Soare, cele 9 planete sunt: Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto.

Energia solară

Articol Energie solară

Energia solară este una dintre energiile regenerabile. Energia solară este folosită de oameni, animale, plante  în diverse scopuri. Plantele folosesc energia solară la fotosinteză. Razele soarelui sunt fie folosite de om direct (expunerea la soare ajută sistemul osos; vitamina D favorizează absorbţia calciului), fie sunt convertite de om în energie termală (căldură) sau în energie electrică. Pentru convertirea în energie termală sunt folosite colectoare solare (colectoare solare plate, sau concentrate, colectoare cu tuburi vidate, etc), iar pentru convertirea în energie electrică sunt folosite panourile fotovoltaice. Energia solară fotovoltaică a ajuns în decembrie 2016 la acelaşi preţ sau la un preţ mai mic decât cel al combustibilului fosil în peste 30 de ţări.

Loc

Soarele se află la distanţa de aproximativ 150 milioane de km de Pământ.

Dimensiuni

Raza sa este de 109 ori mai mare decât cea a Pământului.

Temperatura

Temperatura Soarelui este de 6000 K.

Bibliografie

Biblia, Facerea 1.14-19 http://www.bibliaortodoxa.ro/vechiul-testament/25/Facerea

Gheorghe Chiş- Astronomie, manual pentru clasa a XII-a, pag 4,  Editura Didactică şi Pedagogică, 1998

 

Articole înrudite

Energie solară

Energie regenerabilă

Agricultură

Biologie

Plantă

Divertisment

Turism

Sport

Fotografie

Geografie

Medicină

Transport

 

soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare soare

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.