Ziar

Ziar

Rezumat

redacţie ziar american vechi
Redacţia New York Times în 1942. Autor: necunoscut. Data: 1942. Sursa: Pixabay, autor: janeb13. Licenţa: Simplified Pixabay License.

Ziarul este o publicație periodică, de obicei cotidiană, în care apar știri și informații din diverse domenii (politice, sociale, economice, sportive, muzicale, vreme, publicitate, divertisment, cuvinte încrucișate, umor, cultură, religie, gastronomie, medicină, personalități, modă, etc). Ziarele au un rol informativ, educativ și de divertisment, de corectare a neajunsurilor și ilegalităților din societate și un rol de ajutorare a celor în nevoie.

Primele ziare

Primul ziar s-a numit Faptele zilei (Acta Diurna) și a apărut la romani în anul 59 î.Hr. Nu a supraviețuit nicio copie.

În 1440 Gutenberg a inventat tiparul cu litere mobile, care permitea printarea a aproape 4000 de pagini pe zi.

În 1566 a apărut un ziar la Veneția, în Italia, care era scris de mână.

În secolul al 17-lea au apărut primele ziare tipărite.[1]

Formate

Ziarele sunt disponibile:

1.In format fizic

2.În format digital

Tipuri

A.După răspândire pot fi

1.Locale

2.Naționale (de exemplu România liberă)

3.Internaționale (ziarele mari în limbile de circulație internațională)

B.După conținut pot fi:

1.Ziare generaliste (de exemplu The New York Times)

2.Ziare specializate (sport, politice, economice, divertisment, cultură, medicină, personalități, etc). Ex: Gazeta sporturilor, Ziarul financiar,

Plată

De obicei ziarul este cumpărat de la un chioșc sau se plătește un abonament pe o anumită perioadă și este adus acasă de poștaș. În trecut existau mulți comercianți ambulanți (din care mulți copii), care vindeau ziare pe stradă. În ultimul deceniu majoritatea ziarelor sunt disponibile doar online. În era digitală multe ziare sunt disponibile online gratuit, iar câteva se pot consulta doar cu abonament. Publicitatea reprezintă o sursă importantă de venituri pentru ziare.

Personal

Pe lângă jurnaliști, într-o redacție de ziar mai existau și persoane specializate în diverse domenii: fotografi, corectori, dactilografe, webmasteri, webdesigneri, etc.

Oameni de cultură

Majoritatea oamenilor de cultură au lucrat permanent sau au colaborat și cu ziarele.

Autori

Unii jurnaliști semnează cu numele lor reale, alții cu nume inventate, iar unele articole nu sunt semnate, fiind asumate de ziar.

Adresabilitate

Ziarele se adresează persoanelor care știu și au răbdare să citească și în trecut celor dispuși să plătească un cost minim, având astfel un public-țintă mai restrâns în comparație cu televiziunile și radiourile, care nu necesită alfabetizare și un efort de receptare a mesajului.

În cadrul mass-mediei

Ziarele au reprezentat o forță majoră până la apariția radiourilor, televiziunilor și internetului, care au răpit mult din tirajul lor. Totuși, ziarele au beneficiat de pe urma apariției internetului grație faptului că site-urile ziarelor pot oferi sunete și filmări, ceea ce înainte ziarele tipărite nu puteau oferi.

Înainte de apariția internetului, întrucât nu beneficiau de sunet (ca radiourile și televiziunile) sau imagini în mișcare (ca televiziunile), ziarele trebuiau să compenseze prin calitatea și originalitatea articolelor și fotografiilor (înainte de apariția fotografiilor existau numai desene; acum se publică mai ales caricaturi) și trebuiau să ofere descrieri în cuvinte ale situațiilor (acolo unde nu existau fotografii). După apariția internetului, site-urile ziarelor pot oferi și sunet și filmări, ca și radiourile și televiziunile.

Ziarele de mare tiraj au în mod obligatoriu editoriale originale, serioase, complexe, capabile să atragă și să fidelizeze cititorii. Televiziunile și radiourile nu pot oferi materiale similare.

Înainte de apariția internetului, ziarele nu puteau oferi muzică, dans, filme, desene animate, sport în direct, deci aveau o paletă mai restrânsă de tematici comparativ cu televiziunile. După apariția internetului, site-urile ziarelor pot oferi și aceste tematici.

Roluri

Ziarele au un rol informativ (sau de dezinformare și manipulare), într-o anumită măsură educativ (și în bine și în rău) și de divertisment (uneori de proastă calitate), de corectare a neajunsurilor și ilegalităților din societate, un rol de ajutorare a celor în nevoie.

Document istoric

Ziarele reprezintă și documente istorice, uneori de mare importanță pentru istoria universală sau națională.

Raportul cu puterea politică

Societăți totalitare

În societățile totalitare ziarele sunt total obediente în raport cu puterea politică.

Societăți democratice

În societățile democratice ziarele de mare tiraj au o influență asupra deciziilor politice. Unele ziare mari au răsturnat guverne și șefi de stat și au reușit să schimbe radical diverse decizii politice.

Patronat

Uneori patronatul se implică puternic în deciziile cheie ale ziarelor, jucând un rol negativ, care poate duce la pierderea credibilității ziarelor în ochii cititorilor.

Articole plătite

Unele ziare acceptă uneori și articole plătite de diverse organizații, persoane, grupuri de interese.[2]

Acuzații

Multe ziare sunt acuzate că publică informații senzaționale, violente, sexuale [3]  , că predomină informațiile de tip negativ [4], că sunt publicate doar părerile sau atitudinile extreme, că este exagerată gravitatea unor situații, că sunt prea puține informații de interes public, că există interese ale patronatului, că există articole plătite.

Bibliografie

https://dexonline.ro/definitie/ziar/definitii

 

ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar ziar

Please follow and like us:

Note subsol:

  • 1. https://open.lib.umn.edu/mediaandculture/chapter/4-2-history-of-newspapers/
  • 2.  https://romania.europalibera.org/a/jurnalism-la-comanda-lider-psd-articolele-platite-in-presa/32127205.html
  • 3. https://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/02/printable/070220_sexualitate_tinere.shtml
  • 4. https://science.hotnews.ro/stiri-creierul-17785997-predomina-presa-stirile-negative-cateva-explicatii-psihologice.htm

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.