Ion Țiriac

Ion Țiriac

Rezumat

Ion Țiriac (9 mai 1939) este un fost jucător de tenis român. A câștigat Roland Garrosul în 1970, alături de Ilie Năstase. A fost un antrenor de tenis cu rezultate pe plan internațional. Este proprietarul Turneului de Tenis de la Madrid. Este unul din cei mai bogați români, având afaceri în diverse domenii. Este și un filantrop, fiind și finanțatorul unui patinoar olimpic la Otopeni.

Titlu de Mare Șlem

Roland Garros 1970: Năstase și Țiriac i-au învins în finală pe Arthur Ashe /Charlie Pasarell, cu 6–2, 6–4, 6–3.

Finale

A pierdut cu Năstase finala de la Roland Garros în 1966 în fața echipei Clark Graebner și Dennis Ralston, cu 6-3, 6-3, 6-0.

A pierdut cu Virginia Ruzici finala de la Roland Garros în 1966 în fața echipei Wendy Turnbull și Bob Hewitt, cu 3-6, 6-2, 3-6.

Titluri

A câștigat 2 titluri la simplu (Madrid 1971 și Munchen 1970) și 22 titluri la dublu între 1970 și 1979.

Echipa

A făcut echipă cel mai adesea cu Ilie Năstase și Guillermo Vilas.

Hochei

A practicat hocheiul de performanță și și-a neglijat școala, fiind exmatriculat. Totuși partidul comunist a aranjat să-și ia bacalaureatul. A făcut apoi Institutul de Cultură Fizică din București.

A lucrat la Steagul Roșu la 15 ani.

Antrenor

A fost antrenorul lui Vilas, al lui Becker, Safin și Ivanisevici.

Proprietar de turnee de tenis

Este deținătorul licenței turneului de tenis „BCR Open Romania” din anul 1996.

Țiriac este proprietarul Turneului de Tenis de la Madrid.

Comitetul Olimpic Român

A fost președintele COR între 1998 și 2004.

Federația Română de Tenis

Ion Țiriac este președintele Federației Române de Tenis din iunie 2019.

Afaceri

Țiriac este unul din cei mai bogați români. El a dezvoltat afaceri în domenii precum tenis, bănci, asigurări, mașini, imobiliare.

Biografie

S-a născut pe 9 mai 1939 într-o familie de oameni simpli. Tatăl lui Țiriac, Ioan, a murit la 49 ani, în urma unei complicații medicale, când Țiriac avea 10 ani. Pe tatăl său l-a respectat enorm, deși nu ridica glasul la el și nici nu îl bătea. Mama lui, Ecaterina, care îi trăgea și niște chelfăneli educative, a murit la 56 ani, pe când Țiriac avea 20 ani. Sora sa i-a purta mult de grijă lui Țiriac.

Viața sentimentală

A fost căsătorit o singură dată: cu Erika Braedt, handbalistă la Ştiinţa Bucureşti, timp de doi ani, între 1963 și 1965. A avut o relație cu fotomodelul Mikette von Issenberg, cu care a făcut un băiat, Ion Ion Țiriac. A avut o relație cu ziarista și modelul egiptean Sophie Ayad, cu care are doi copii, Karin Mihai și Ioana Natalia.

Umanitare

A înființat Casa Copilului din Brașov.

Patinoarul de la Otopeni

Țiriac a construit din fonduri proprii un patinoar olimpic la Otopeni, în 2016. A costat 3,6 milioane euro. Are o suprafaţă totală de 4 863 de metri pătraţi şi o capacitate de 500 de locuri și este destinat copiilor şi juniorilor.

Pariul cu Adrian Năstase

La începutul anilor 2000 Țiriac a pus un pariu cu premierul Adrian Năstase că acesta nu va reuși să construiască 400 săli de sport, punând la bătaie Mercedesul S-500 propriu în cazul în care pierde. Acestea au fost totuși construite și Țiriac i-a oferit Mercedesul lui Adrian Năstase.

Bibliografie

https://www.atptour.com/en/players/ion-tiriac/t040/overview

http://www.ziare.com/ion-tiriac/biografie

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.